Scroll Top

Тајна нордијског ходања је у лакоћи

tajna-nordijskog-hodana-je-u-lako-i
Сличне теме

ОМИЉЕНА АКТИВНОСТ ЧЛАНОВА БЕОГРАДСКОГ ТРКАЧКОГ КЛУБА

Активност је намењена свима, без обзира на узраст и ниво кондиције

У 21. веку заборавили смо да се крећемо. Окупирани свакодневним обавезама, много седимо – у колима, аутобусу, на послу, али и код куће – испред рачунара или телевизора. Потребно је да се присетимо кретања и осетимо покрет живота.

– Нордијско ходање је активност намењена свима, без обзира на узраст, ниво кондиције, године или здравствено стање. Практикује се у урбаним срединама, парковима, али и по шумским и планинским стазама, и представља најлакши, а најефикаснији тренинг. Све што вам је потребно за нордијско ходање од опреме јесу штапови, добро расположење и време за себе – каже за Борбу Драгољуб Милосављевић, директор Београдског тркачког клуба.

Овај клуб је сигурно окружење, у оквиру кога ћете се поново присетити како и због чега деца трче без разлога. На располагању су разне активности за све узрасте, а једна од омиљених за све рекреативце у последњих неколико година дефинитивно је нордијско ходање.

– Ми је зовемо активност за оне од седам до 107, а доказ за то је и најстарији члан Београдског тркачког клуба, који има 91 годину. Наша препорука је да се крене три пута недељно, по 30 минута нордијског ходања, а како се време тренинга у континуитету повећава тако може и нордијско ходање – истиче Милосављевић.

Историја и настанак нордијског ходања везани су за нордијско скијашко трчање због велике сличности у извођењу покрета.  Нордијски скијаши годинама су га користили у летњим  тренинзима као погодан облик који верно симулира и  надопуњује скијашко трчање када нема снега. Прва презентација нордијског ходања, као новог спорта, одржана је у Финској 1997, а од тада до данас број поклоника ове активности нарастао је на више од 30 милиона само у Европи.

Нордијско ходање се разликује од шетње по томе што се користе штапови. Они омогућавају активацију горњег дела тела (руке, рамена, леђа) у анатомском смислу, а физиолошки гледано, пулс је виши у односу на обично ходање 30 одсто. Самим тим, јача се целокупни организам. Бенефити тренирања ове активности највише се огледају у томе да људи буду срећнији, здравији и јачи.

– Сваки тренинг има своје појединачне фазе. На почетку сваког тренинга ради се загревање да би се вежбач физички и ментално увео у сам тренинг. Након загревања следе вежбе активације, којима се јачају велики мишићи тела, потребни за свакодневни живот, али и за активност која следи. Следи главни део тренинга, а то је нордијско ходање. Тај део тренинга карактеришу зоне (брзине) кретања, којим добијамо супер тренинг за срце и плућа. За крај тренинга ради се благо растезање да бисмо тело и ум извели на најбољи начин из тренинга – објашњава Милосављевић. Неопходна опрема су штапови и неколико удобних патика, а у зависности од временских прилика, потребно је прилагодити опрему гардероби. Према речима нашег саговорника, ризици од повреда готово да не постоје, али је важно да се постепено улази у активност да би се избегао и минимум ризика за повреду.

Поред нордијског ходања, у оквиру клуба доступни су и други програми и активности.

– Претежно се базирамо на програме који су намењени рекреативцима. То су све групни програми на отвореном. Верујемо да је кретање веома важно за сваког човека, а кад га ставимо у перспективу отвореног неба, то је оптимална доза кретања за срећан живот – наглашава Милосављевић.

Подстичемо здрав живот и навике

Трудимо се да све наше активности у клу бу анимирају заједницу у једном широком смислу. Често организујемо догађаје који су забавни, едукативни и инспиративни. С децом још не радимо, али с тинејџерима и рекреативцима радимо највише. Најбољи подстицај за све јесте квалитетна, креативна и сврсисходна платформа, коју дајемо свим члановима. То подразумева да се сви осећају добро на тренингу и да се увек врате на сле дећи. Веома смо поносни на тим људи који ради са свим члановима јер су ту девојке и момци који имају велика знања из области физичке активности и психологије, каже Драгољуб Милосавље вић, директор Бео градског тркачког клуба.

аутор МИЉА ПОЊАВИЋ

ФОТОГРАФИЈЕ: ПРИВАТНА АРХИВА

Додај коментар: