Scroll Top

Традиционална архитектура Велиле Хоче у Манаковој кући

traditsionalna-arhitektura-velile-ho
Сличне теме

Данас у Манаковој кући биће одржано предавање „Традиционална архитектура Велиле Хоче“. Предавач је др Небојша Гаџић, доцент на Факултету техничких наука Универзитета у Приштини, са седиштем у Косовској Митровици.

Велика Хоча данас представља јединствену културну целину у Метохији, огледало трајног утицаја народа и културних токова у области с интензивним друштвеним диференцијацијама насталим током векова. Велика Хоча је за идентитет Срба на Косову и Метохији од стратешког значаја и симбол је деликатне равнотеже одржаване током вишевековне историје.

Њене слојевите вишевековне друштвене и етничке разлике виде се на преосталим грађевинама и архитектонским ансамблима и целинама, било да су то цркве, винице, сарај-куће или обичне куће становника Велике Хоче.

Више него било где у Метохији, ту су очуване грађевине које представљају  српски средњовековни етникум, религију, веру, традицију, породичне структуре и културу становања. Традиционална архитектура стана приказује замашно јединство у организацији, урбанизацији и естетским и функционалним префињеностима; блискост са архитектуром царског града Призрена са којим је органски и нераскидиво повезана.

Фото: Етнографски музеј

Додај коментар: