Scroll Top

Цео живот се бавим књигама

Сличне теме

ВЛАДИМИР ПИШТАЛО, В. Д. УПРАВНИКА НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ СРБИЈЕ

Књижевник Владимир Пиштало именован је недавно за в. д. управника Народне биб­лиотеке Србије.

Познати писац дипломирао је на Правном факултету Уни­верзитета у Сарајеву, стекао је звање мастера на Универзи­тету у Њу Хемпширу, Одсек за америчку историју, где је и докторирао. Предавао је на Ко­леџу Бекер, Лестер и Ворчестер, Масачусетс, на Универзитету у Београду и на Универзитету у Њу Хемпширу.

У разговору за Новости, Пиштало је навео да је одавно размишљао да се врати у Ср­бију, те да су се у овом тренутку „коцкице просто спојиле“, али је открио и лични разлог због кога је прихватио нови посао:

– Удисао сам ту библиотечку прашину још у мајчиној утроби. Мајка је трудна радила као биб­лиотекарка. Јадини разлог што нисам и рођен међу књигама је што је на време ухватила трам­вај и отишла у болницу. Отац ми је био управник Народне и Универзитетске библиотеке у Сарајеву. Дакле, постоји поро­дична традиција. Цео живот сам се бавио књигама. Бити на челу такве инстутуције је велика част и изазов. Хтео бих да ујединим своја искуства писца, универ­зитетског професора и човека који је живео на два континента и уградим их у своју визију ове културне установе.

Према његовим речима, На­ родна библиотека Србије је најважнија културна установа нашег језика или једна од само неколико таквих установа.

– То није само читаоница. То је место дијалога, место сусрета писаца и других уметника. То је место где се ствара вредност. Желео бих да библиотека буде видљивија и активнија у кул­ турном животу – поручио је наш угледни књижевник и добитник бројних награда.

Додај коментар: