Scroll Top

Туфахије и руске капе, повратак у детињство

tufahije-i-ruske-kape-povratak-u-detin
Сличне теме

СЛАТКЕ ЂАКОНИЈЕ СА АСТАЛА НАШЕГ ТУРИЗМОЛОГА

ТУФАХИЈЕ

Готово да не постоји особа која не воли туфахи­је, а, с друге стране, не верујем да се овај десерт често налази на нашим трпезама. Годинама ни­сам припремао овај десерт, а почетком месеца сам одлучио да посетим суседну Босну и Херцеговину. У тренутку припрема за путовање, читајући ра­зличите водиче, одлучио сам да за наредни број Борбе припремим овај рецепт.

За припрему туфахија ће вам бити потребно:

  • 4 јабуке
  • 100 г шећера
  • 50 г ораха
  • беланце
  • пола лимуна
  • вода
  • ванилин ­шећер
  • за декорацију (по избору): шлаг, горен шећер и ораси
Припрема десерта:

Сипајте у шерпу око литар воде, додајте лимунов сок и 50 г шећера. Док вода не проври, ољуштите и издубите јабуке, а потом их ставите у кључалу воду. Уколико сте јабуке ољуштили пре него што је вода почела да ври, убаците их у хладну воду и нацедите мало лимуна. То ће спречити јабуке да поцрне. Јабуке спустите у кључалу воду и кувајте их неколико минута. За то време самељите орахе, додајте остатак шећера и једно беланце, затим све састојке добро сједините. Јабуке извадите на та­њир, напуните их филом, потом поређајте у суд за печење. Пеците 10-­15 минута на 180°Ц. Туфа­хије можете украсити по жељи шлагом, гореним шећером и орасима. Уколико се одлучите да их украсите гореним шећером, само ћу вам рећи да будете пажљиви (не питајте зашто то кажем).


РУСКЕ КАПЕ

Донедавно руске капе су биле јело које сам одли­чно знао да једем, а никако се нисам усудио да их припремам. Нисам био довољно храбар да их при­премам јер ми је остао меморисан укус руских капа из детињства. Нисам желео да ми било шта поквари тај укус све до тренутка док нисам пронашао реце­пт у старом роковнику, по ком их мајка и дан­ данас припрема. Иако ми се чинило да је посао припреме прилично напоран, врло брзо сам завршио при­ прему десерта, зато и вама доносим овај рецепт.

Потребни састојци:

За бисквит:

  • 3 јаја
  • 220 г шећера
  • 100 мл уља
  • 100 мл млека
  • прашак за пециво
  • 230 г брашна
  • 1,5 кашичица какаоа

За фил:

  • 360 мл млека
  • 4 кашике брашна
  • ванилин ­шећер
  • 100 г шећера
  • 100 г маслаца

Додатно:

  • 100 г кокос брашна
  • 100 г чоколаде
  • 30-­40 г маслаца
  • по жељи рендана чоколада за декорацију
Припрема:

Добро умутити јаја са шећером (ја одвојим беланце од жуманца, посебно умутим и затим спојим), додајте уље и млеко и сједините течне састојке. У посебан суд помешајте какао, бра­шно и прашак за пециво. Све ове суве састојке додајте у течне из два, три пута и добро помешајте. Смесу излијте на пек­папир и пеците у загрејаној рерни на 180°Ц (око 20 минута). Оставити да се хлади.

Припрема фила је слична као припрема пу­динга. Мало хладног млека помешајте са че­ тири кашике брашна, ванилин­ шећером и 100 г кристал шећера. Укувајте са остатком млека и када се смеса згусне, оставите да се хлади. У прохлађени фил додајте 100 грама умућеног маслаца. За јачу арому ваниле, можете ставити две кесице ванилин­ шећера.

Када су се и бисквит и фил охладили, при­ступамо најзахтевнијем делу припрема руских капа. Округлом модлицом (или чашом) вадити кругове, нанесите фил и потом преклопити још једним кругом. Фил нанесите са стране, а затим уваљајте у кокос. Поступак понавлајте све док имате материјала. Чоколаду и маслац отопите, па прелијте преко руских капа. Уколико вам је бисквит испао дебљи (зависно од плеха који користите), круг можете пресећи напола, а фил ставити између, уместо преклапања два тања круга. Руске капе сервирати хладне, а ја их на­јвише волим уз поподневну кафицу.

Који рецепт вас враћа у детињство?

Аутор: НИКОЛА СТОЈКОВИЋ

Додај коментар: