Scroll Top

У ЗГРАДИ „БОРБЕ“ СВЕЧАНО ОТВОРЕН ХОЛ ИВЕ АНДРИЋА

u-zgradi-borbe-svechano-otvoren-hol
Сличне теме

Хол Иве Андрића отворен је данас, 23. априла, на другом спрату зграде Борба. За лист Борбу су својевремено писала велика имена попут Милоша Црњанског, Слободана Селенића, Добрице Ћосића…који су својим исцрпним радом и стваралаштвом оставили дубок траг у нашој књижевности.

Одавање почасти једном од њих, управо на Светски дан књиге, реализовало је Удружење за заштиту Борбе и екипа часописа Борба. Том приликом нашем славном нобеловцу, Иви Андрићу, посвећен је део куће Борба, јер је дужност, али и обавеза сачувати од заборава лик и дело човека који је дао значајан допринос очувању културе.

Поред поставке од 14 фотографија Андрићевог живота из Борбине фотодокументације, могла су се видети и многобројна дела и текстови које је састављао управо за ову новинску кућу.

Директор Борбе, Андрија Јоргић, изразио је своје задовољство на данашњој  свечаности истакавши  да је ово само једна у низу оваквих акција које ће Борба спровести у наредном периоду.

– Сви централни холови у згради понеће имена српских знаменитих личности као и оних који су обележили историју не само куће Борба, већ и целе Србије и Југославије. Наредни хол носиће име Милоша Црњанског, рекао је Јоргић.

На свечаности се присутнима обратила и Тамара Станковић из Спомен музеја Иве Андрића, која се захвалила у име Музеја града Београда, којем Спомен музеј Иве Андрића и припада.

Догађају су присуствовали и Данијела Ванушић, помоћник министра културе и информисања за културно наслеђе и дигитализацију, Александар Илић, директор Културног центра Београда и Владимир Пиштало, в.д.директора Народне библиотеке Србије.

– Овај простор постаје нека врста музеја. Београд је на срећу пун музеја јер историја оставља своје трагове. Важно је млади људи који су припремили овај догађај имају представу о значају Андрићевог дела. Андрић је рођен у срцу читаоца када открије његово дело и помисли: па све ово и ја мислим, само не умем да напишем”, казао је Пиштало, и додао да су нас Андрић и књижевност увек учили да ни у чему нисмо ни сами, ни први, ни једини.

Foto:LiveProduction

Додај коментар: