Scroll Top

У ЗРЕЊАНИНУ ОДРЖАН 9. ХОРСКИ ФЕСТИВАЛ „СЛОБОДАН БУРСАЋ“

u-zrenaninu-odrzhan-9-horski-festival
Сличне теме

Прошлог викенда (од 3. до 5. јуна)  у Зрењанину је одржан 9. Хорски фестивал „Слободан Бурсаћ“. Осим зрењанинских хорова на фестивалу су гостовала и три хора из Хрватске и Босне и Херцеговине, четири хора из Новог Сада и Сомбора као и два дечија хора из Београда и Новог Сада  која су наступили у оквиру хорског матинеа. Фестивал је пратила и изложба посвећена  35. годишњици освајања титуле „Хор Света“ коју је Музичко друштво “Јосиф Маринковић”  освојило у Ланголену 1987. године. Управо тим поводом поменути хор се окупио у оригиналној постави и својим наступом је затворио овогодишњи фестивал.

– Након завршеног фестивала разговарали смо са Владимиром Стојковићем, директором фестивала и Владимиром Ђурићем, помоћником директора – руководиоцем програмске службе Културног центра Зрењанина који су нам пренели своје утиске и запажања о овогодишњем фестивалу.

Владимир Стојовић директор фестивала је рекао следеће:

„Девети Хорски  фестивал „Слободан Бурсаћ“ је остао за нама, протекла су три дана хорског празника где су се пред препуном салом Културног центра прадставила 23 хора у три вечерња термина и једним преподневним матинеом дечијих хорова. Зрењанин је опет показао и Србији и региону, али и своме граду, да је расадник хорова који су проистекли од хора Музичког друштва “Јосиф Маринковић”. На фестивалу су се осим зрењанинских хорова представили и хорови из Босне и Херцегоцине и Хрватске, али и гости из Сомбора, Новог Сада и Београда. Круна целог фестивала био је наступ бившег хора “Јосиф Маринковић” који је окупио преко сто певача који су прошли кроз хор а највећи део њих чинио је поставу која је пре 35 година по први пут у историји хорског певања на свету, освојио награду “Хор Света” у Ланголену у Великој Британији 1987. године. Хор је те вечери на репертоару имао највеће бисере српске духовне музике певајући Мокрањца, Христића али и Рахмањинова вођени сигурном руком диригента Андреја Бурсаћа. Велико ми је задовољство и поносан сам на тредицију коју негујемо оволико година, а фестивал је само подсетник да ће име и дух Слободана Бурсаћа још дуго остати у срцима оних који су имали привилегију да живе и певају заједно са њим. Остаје нам да све ово пренесемо новим нараштајима у нади да ће наставити нашим путем!“

Владимир Ђурић, руководилац програмске службе Културног центра Зрењанина је рекао следеће:

„Традиција која има будућност.

9. Интернационални Хорски фестивал обележило је поновно окупљање хора “Јосиф Маринковић”, поводом годишњице освајања награде “Хор света” у Ланголену и њихов наступ на затварању фестивала.

– Од самог оснивања овог фестивала наша идеја је била да он постане Градска манифестација, а не само још један од програма који се реализује у Културном центру Зрењанина. За то постоји много разлога. Домети хорског певања ставили су на културну мапу Европе наш град и тај епитет “Град Хорова” заиста нам пристаје. Наш задатак је да традицију коју смо наследили преточимо у будућност коју заједнички  стварамо са свим партнерима. Програм на матинеу нашег фестивала сведочи да смо на правом путу. Заједничко извођење песме “Ово је земља за нас” било је право уживање за све присутне у Великој сали.

Драго нам је да су нашу идеју почели да препознају и привредници у нашем граду, о чемо сведочи и прва значајнија донација коју је фестивал добио.“

Фото: Љиљана Стојаковић

Додај коментар: