Scroll Top

Учини дело, спаси јело

uchini-delo-spasi-jelo
Сличне теме
Dodela Svetosavske nagrade

Волео бих да у будућности допринесем развоју науке и човечанству, али и...

МЛАДИ ТИМ ИЗ БЕОГРАДА ПОКРЕНУО АПЛИКАЦИЈУ ОДНЕСИ (ODNESY)

Истраживања Центра за унапређивање животне средине, рађена у новембру 2021, показала су да ресторани и објекти брзе хране на територији Београда баце преко 21.000 тона хране годишње, а када њима додамо и хотеле, вртиће, школе, продавнице, јавне установе, пијаце и болнице, дођемо до више од 40.000 тона. Проблем је и мање познат податак, а то је да храна која заврши на депонији током процеса кварења и распадања ослобађа гас метан, који је од угљен-диоксида опаснији 30 одсто. Због поменутих чињеница, млади покретачки тим из Београда дошао је на идеју да покрене апликацију Однеси (Odnesy).

– Апликација вас повезује с ресторанима, пекарама и пиљарницама које тог дана имају вишак хране. Како би се избегло непотребно бацање хране и њено пропадање, угоститељски објекти ће вам вишак од тог дана продати по знатно нижној цени – објашњавају аутори и идејни творци апликације.

Сличне апликације су већ добро познате у свету, а код нас се први пут појавила 23. августа. Одзив потрошача је већи од очекиваног, кажу аутори изненађено, будући да нису много улагали у промоцију. Ипак, људима се свидела идеја и прича о Однеси се брзо раширила друштвеним мрежама. И било је то довољно да многи већ чују за млади тим који се труди да јестива храна не заврши на депонији. Међутим, присутна је и даље скептичност код потрошача и тим Однеси управо истиче да им је фокус на едукацији корисника.

– Постоји доста страха, који, мислимо, проистиче из неразумевања на који начин функционише наша сарадња с локалима. Желимо да нагласимо да је сва храна коју преузмете у локалу путем апликације свежа храна коју бисте платили по пуној цени да сте у тај локал ушетали с улице и која је у понуди током радног времена локала – додаје тим Однеси.

Како функционише апликација

Апликација Однеси нуди списак локала и њихову удаље ност од ваше тренутне локације, као и пакете изненађења у понуди уз опис садржаја (пециво, кувано јело, воће, повр ће…), а које можете одабрати и резервисати да би вас исти сачекао када дођете да га преузмете. Минимални попуст пакета је 50 одсто

Милица Драшковић

ФОТОГРАФИЈЕ: ODNESY

Додај коментар: