Scroll Top

Кључна је добра свест о сопственом телу

kluchna-je-dobra-svest-o-sopstvenom-tel
Сличне теме

КАРИН ЖОЛИ, ВИШЕСТРУКА ШАМПИОНКА У СЛОБОДНОМ ПАДУ

Када размишљамо о комбинацији скокова, инспирацију добијамо из акро јоге, клизања и циркуса

Вишетрука светска шампионка у слободном паду Францускиња Карин Жоли своју пасију скакања падобраном претворила је у успешну професију. Фасцинирана небом и летењем, први тандем скок падобраном извела је са 18 година, а пет година касније и први соло скок. Иако јој је то у почетку био само хоби, ова дизајнерка ентеријера је 2015, заједно са партнером Грегом Крозијеом, одлучила да заувек напусти сталан посао и у потпуности се посвети падобранству. Једина је жена у репрезентацији Француске и једна од неколицине на свету која се бави овом спектакуларном дисциплином. Са својим тимом Аirwax Freefly такмичи се на интернационалном нивоу и остварује импресивне резултате. Осим тога, Грег и она раде широм света као инструктори слободног летења, а подучавају и у затвореном, у ваздушном тунелу.

Како је дошла на идеју да свој хоби претвори у сталан посао, као и шта је све потребно да бисте се опробали у овом екстремном спорту, открила нам је у ексклузивном разговору.

Са којом идејом сте основали Аirwax тим за слободан пад?

– Једног дана мој партнер и ја смо дискутовали о томе да ли се кајемо због неких поступака у животима. Рекла сам му да покушавам да живим тако да се не кајем ни за шта, на шта ми је он одговорио: “Имам утисак да је сад већ касно за скокове у слободном паду.” Тада смо имали само 26 година и рекла сам му: “Нема шансе да смо стари за тако нешто, хајде да пробамо!” Убрзо смо пронашли камермана Јуана Коуија и оформили смо Аirwax Freefly тим.

Колико физичке припреме је потребно да би се извео скок у слободном паду?

– Уколико скачете из хобија, није потребна посебна припрема. Наравно, што сте физички спремнији, то ће вам бити лакше. Када учите самосталан слободан пад, неопходна је добра свест о сопственом телу. Гимнастичари, играчи и људи који се баве борилачким вештинама уче веома брзо. Када сам била млађа, дуго сам се бавила каратеом и то ми је дефинитивно помогло да освестим свој положај и позицију тела. У слободном паду тоничност је кључ, савладати и знати како да одржите притисак ветра ногама, стопалима, трупом и главом омогућава вам да успете да летите у том новом положају. Доскоци су на самом почетку као скакање са зида, у висини од једног метра. Касније научите како да будете прецизнији и мекши да бисте на крају успели да слетите као перо.

Сваки ваш скок делује да има веома сложену кореографију. Колико времена је потребно да се припреми и изведе такав перфроманс?

– Прво размишљамо о комбинацији потеза и трикова које бисмо желели да постигнемо, а инспирацију добијамо из акро јоге, клизања и циркуса. Затим правимо план идеалне кореографије коју желимо и касније испробавамо сваки потез, један по један, односно исти трик или комбинацију два покрета која понављамо у једном скоку. Након што одаберемо оно што је реално изводљиво у временском року предвиђеном за тренинг почињемо циклус од безброј понављања. Током једне године тренирања изводимо од 250 до 450 скокова. Пошто имамо један рутински и два обавезна скока, морамо да поделимо време тренинга на три различита скока. Како зависимо од временских прилика, догађало се да, иако смо испланирали тренинг за недељу дана, уопште не можемо да скачемо. Морате стратешки размишљати, планирати време и број скокова који имате.

Ваша организација је позната по групним скоковима у слободном паду. Који је највећи број учесника у таквим акцијама?

– Зависи од нивоа учесника, односно скакача и капацитета авиона. Обично за такве догађаје формирамо групу од шест скакача, изводимо кратке скокове, а свако добија посебно место и покрете које мора да прати. Затим, дајемо им савете о одређеним позицијама и свему ономе што би могли да ураде како би били ефикаснији. Највећи догађај који сам ја организовала био је тренинг од 40 скакача из три авиона.

Који су вам планови за будућност?

– Рад са падобранцима на најегзотичнијим дестицијама је оно што ме испуњава. За то је потребно много искуства и драго ми је што могу да искористим своје да бих заштитила све њих док скачу на посебним местима. То су демонстрациони скокови, многе ствари морају бити припремљене унапред да би се избегла несрећа и из свега извукао максимум. Тренирање на небу и у ваздушном тунелу је веома узбудљиво. Увек се трудите да пронађете најбољи начин комуникације с људима који су потпуно различитог порекла и карактера, што је начин да се и сами развијате као личност. Сваки пут научим нешто ново о људима, баш зато што делимо тако интензивне тренутке. Поред тога, почела сам и да држим конференције, што ми се изузетно допада. Дељење кључних техника које сам савладала током 10 година такмичарског искуства, с људима који нису искусили ту сензацију је врло узбудљиво.

Искра за лични раст

Ваш тим нуди и “Ultimate 4D” услуге, које пру жа ју осећај слободног пада скока из авиона и параплегичарима, у контролисаним условима?

– Када према нечему гајите велику страст, као ми према летењу, желите да је поделите са целим светом. “Ultimate 4D” је најреалније искуство које можете имати као скакач, а да не морате да летите авионом. Док је ваше тело у вазду шном тунелу, кацига за виртуелну реалност чини да се заиста осећате као да скачете падобраном издан дивних предела, заједно с нама. Пробали смо и били задивљени резултатом, невероватно је реалан осећај. Јединствено је за особе са различитим хендикепима и омогућава им да доживе и осете те невероватне сензације, огромну коли чину свежине и адреналина и то док су потпуно безбедни, под надзором инструктора – наводи Жолијева и додаје да то може послужити и као подстицај или додатно са мопоуздање да се охрабрите и за друге ствари у животу.

То може запалити искру жеље за сопственим, личним растом. Многи људи који су се плашили да скоче након овог искуства су пожелели да то ураде и у реалности – каже Карин Жоли.

аутор НАТАЛИЈА КУНИЋ

ФОТОГРАФИЈЕ: EWAN COWIE

Додај коментар: