Scroll Top

Уметност је важнија од генијалности

umetnost-je-vaznija-od-genijalnosti
Сличне теме

Рајасена, уметница која црта свим екстремитетима

Иако ценим признања неуролога, не сматрам да сам на истом нивоу као Ајнштајн. Мени је најбитније да уживам у процесу креирања

Млада уметница из Холандије Рајасена ван Дам (Rajacenna) пре неколико година очарала је цео свет не само својим уметничким делима већ и несвакидашњим начином цртања.

Она слика хиперреалистичне портрете и рукама и ногама.

И не само да црта свим расположивим екстремитетима она радове ствара наопачке, с великом прецизношћу.

Њен несвакидашњи дар тема је многих научника и неуролога, њене мождане активности измерене су као највише досад забележене савременим методама, а њени видео-снимци користе се у академским установама широм света.

Са само 16 година Рајасена је сврстана међу најбоље уметнике на свету.

О њеном раду писали су неки од најугледнијих медија попут Њујорк тајмса, Ројтерса, Дејли мејла или Телеграфа, а у ексклузивном интервјуу за Борбу открила нам је како је све почело, али и који су јој планови за будућност.

Започели сте каријеру као модел, глумица и ТВ водитељка још као девојчица. Када сте открили своју страст за цртање?

– Открила сам је са 16 година, током одмора у Италији. Тада сам видела уличног уметника како црта портрете људи и то ме је фасцинирало. Када сам се вратила с путовања, купила сам прибор за цртање и покушала да направим неколико реалистичних портрета.

Тако је све кренуло.

Постоји вирални видео на ком цртате рукама и ногама осам уметничких дела упоредо, окренутих наопачке. Како сте открили и развили такав таленат и моторичке способности?

– У то време сам цртала обема рукама и један новинар ме је питао да ли бих у будућности могла да цртам и ногама. То је била само шала, коју
нисам схватила озбиљно. Међутим, све више људи је почело да ме пита то исто и одлучила сам да пробам. Тада сам, на своје велико изненађење, схватила да могу да цртам и обема ногама!

Ваше мождане способности хвале неуролози широм света, а многи их називају надљудским и пореде вас с Ајнштајном. Какав је осећај бити упоређен с једним од највећих умова који су икада постојали?

– Иако ценим признања неуролога и осталих научника, не сматрам да сам на истом нивоу као Алберт Ајнштајн. За мене је најзначајнији аспект стварање уметности, бити креативан, дисциплинован и уживати у процесу стварања. То је за мене најбитније.

Као самоуки уметник, да ли сматрате да имате више слободе док стварате у односу на академски потковане колеге?

– Да, имам доста креативне слободе као самоуки уметник. Имала сам прилику да истражим много различитих техника и експериментишем, без потребе да користим смернице. Мислим да ми такав приступ доста помаже да будем у току када стварам уметност.

Ко су ваши највећи уметнички утицаји?

– Инспирише ме доста уметника, заиста не могу да издвојим ниједног.

Колико вам је времена потребно да урадите један портрет?

– Време израде варира у односу на величину и комплексност самог рада. Некада ми је потребно само сат, а има случајева када ми је потребно више од 40 сати. За овакву врсту цртања потребно је доста времена и стрпљења.

Где проналазите инспирацију?

– Највише ме надахњују природа и моје окружење. Доста инспирације налазим и у филмовима и књигама епске и научне фантастике. Волим да слушам аудио-издања књига док стварам, то ме одведе у скроз неки други свет.

С ким бисте волели да сарађујете?

– У будућности бих волела да сарађујем с различитим уметницима и креативним људима, као и с великим компанијама. Један од снова ми је да предам своје радове музичарки Тејлор Свифт, пошто сам је цртала небројено пута.

Какви су вам планови за будућност?

– Тренутно радим на књигама, а спремам и радове за предстојећу изложбу. Желим да наставим да се трудим, да се усавршавам и делим своју страст са светом у нади да ћу инспирисати људе да цртају и изразе се кроз уметност.


Јединствен мозак

Рајасена је природно леворука, али се одлично служи и десном руком, чиме се сврстава у један одсто светске популације амбидекстера.

Но, њена способност да се одлично служи и обема ногама у цртању довела је до настанка нове речи – квадридекстрије.

Та способност је толико ретка да су научници одлучили да Рајасени скенирају мозак док слика.

Испоставило се да је повезаност између леве и десне хемисфере њеног мозга том приликом била три пута виша од нормалне.

Неуронаучник др Бил Скот изјавио је да је Рајасенин ЕЕГ дао невероватне резултате: десна хемисфера њеног мозга показала је 0,71 Хурстовог експонента, а лева 0,57.

До тада је највиши измерен Хурстов експонент износио 0,61.


Фото: Приватна архива

Додај коментар: