Готово сваки град у Србији овог лета нуди богат садржај, комбинацију добре...
Кајина препорука медитеранских специјалитета
Многи су отишли на летовања и тамо се хране прилично медитерански, али и ви можете у удобности свога дома створити “морску” атмосферу.
Ако сте љубитеље рибе, и морских плодова сигурно аутор емисије “Гастрономад” Катарина Каја Петровић припремила је за вас једноставне и сласне рецепте.
За припрему ових специјалитета биће вам потребно неколико свежих састојака, неизоставно маслиново уље, мало времена и шачица добре воље.
Поширани лосос са веган холандским сосом
Поширани лосос
2 филета лососа по 250 г
2 ловорова листа
3 гранчице свеже мајчине душице
1/2 главице црног лука
3 кашике винског сирћета
со
Веган холандски сос
грејпфрут
8 великих листова свежег босиљка
3/4 шољице крема индијског ораха
1/2 шољице кључале воде
2 кашичице сенфа
кашичица белог лука у праху
кашика лимуновог сока
1/2 кашичице куркуме
прстохват суве паприке
Песто сос
50 г пињола
веза босиљка
2 кашике нутритивног квасца
150 мл маслиновог уља
2 чена белог лука
сок 1/2 лимуна
со
Брускете
багет
100 г тофу сира
100 г чери парадајза
со
Начин припреме
Тостирати пињоле на малом тигању на лаганој ватри три-четири минута, док не порумене.
У блендер умешати свеж босиљак, бели лук, со, нутритивни квасац, лимунов сок, маслиново уље и пињоле и изблендати.
Почети припрему за прављење холандског соса. У једну посуду спојити крем од индијског ораха, лимунов сок, сенф, бели лук у праху, куркуму, суву паприку и кључалу воду по потреби да се добије жељена густина.
У холандски сос додати сецкан босиљак и сок од једног исцеђеног грејпфрута.
У дубљи тигањ или шерпу сипати литар воде и довести до кључања.
Када проври, додати со, винско сирће, лук исечен на ребарца, мајчину душицу и ловоров лист.
Кувати два минута па убацити филете лососа и поширати их шест-седам минута.
Док се лосос пошира, припремити брускете. Печене брускете премазати посним песто сосом, поређати тофу сир исечен на троуглиће, исечен чери парадајз и посолити.
Када лосос буде готов, извадити га на тањир с убрусом да се оцеди. На тањир за сервирање ставити песто сос и холандски сос, додати пошираног лососа и украсити сегментима грејпа и свежим листовима босиљка.
Сервирати лососа уз брускете.
Млади кромпирићи и орада са сремушем
Печени млади кромпир са сремушем
800 г младог кромпира
4 кашике сунцокретовог уља
кашика јабуковог сирћета
кашика дижон сенфа
веза першуна
2 кашике капра
100 г сремуша
кашичица морске соли
Начин припреме
Млади кромпир кувати у кључалој води 15 минута.
Пребацити га у плех подмазан уљем и зачинити кромпир морском сољу.
Пећи у загрејаној рерни на 180°Ц 45 минута.
Сремуш грубо исецкати и прабацити га у већу посуду.
У посуду додати и исецкан капар, першун и дижон сенф. На крају додати печен кромпир и промешати.
Зачинити јабуковим сирћетом и морском сољу.
Пикантна орада са сремушем, младим луком и чилијем
орада
1/2 главице црног лука
веза сремуша
2 лимуна
2 млада лука
2 чили папирике
4 кашике медитеран уља
1/2 кашичице хималајске соли
кашика уља са укусом белог лука
Начин припреме
На грил тигању почети с гриловањем поврћа и лимуна.
Један лимун исећи напола и ставити га на загрејан тигањ.
Чили и млади лук сећи на траке по дужини и гриловати заједно с лимуном.
Кад се све запече, склонити са стране.
Други лимун исећи на кришке, лук исећи на дебља ребарца и сремуш грубо исећи.
Очишћену ораду зарезати са стране коже и напунити изнутра лимуном, луком и сремушем и пећи на тигању на који је претходно додато медитеран уље.
Док се риба пече, зачинити хималајском сољу и пећи по осам минута с обе стране.
Гриловано поврће прелити уљем са укусом белог лука и соком запеченог лимуна.
Сервирати заједно са орадом и салатом са печеним кромпиром и сремушем.
Фото: Александар Деспотовић