Scroll Top

Море на тањиру

more-na-tanjiru
Сличне теме

Кајина препорука медитеранских специјалитета

Многи су отишли на летовања и тамо се хране прилично медитерански, али и ви можете у удобности свога дома створити “морску” атмосферу.

Ако сте љубитеље рибе, и морских плодова сигурно аутор емисије “Гастрономад” Катарина Каја Петровић припремила је за вас једноставне и сласне рецепте.

За припрему ових специјалитета биће вам потребно неколико свежих састојака, неизоставно маслиново уље, мало времена и шачица добре воље.


Поширани лосос са веган холандским сосом

Поширани лосос

2 филета лососа по 250 г

2 ловорова листа

3 гранчице свеже мајчине душице

1/2 главице црног лука

3 кашике винског сирћета

со

Веган холандски сос

грејпфрут

8 великих листова свежег босиљка

3/4 шољице крема индијског ораха

1/2 шољице кључале воде

2 кашичице сенфа

кашичица белог лука у праху

кашика лимуновог сока

1/2 кашичице куркуме

прстохват суве паприке

Песто сос

50 г пињола

веза босиљка

2 кашике нутритивног квасца

150 мл маслиновог уља

2 чена белог лука

сок 1/2 лимуна

со

Брускете

багет

100 г тофу сира

100 г чери парадајза

со

Начин припреме

Тостирати пињоле на малом тигању на лаганој ватри три-четири минута, док не порумене.

У блендер умешати свеж босиљак, бели лук, со, нутритивни квасац, лимунов сок, маслиново уље и пињоле и изблендати.

Почети припрему за прављење холандског соса. У једну посуду спојити крем од индијског ораха, лимунов сок, сенф, бели лук у праху, куркуму, суву паприку и кључалу воду по потреби да се добије жељена густина.

У холандски сос додати сецкан босиљак и сок од једног исцеђеног грејпфрута.

У дубљи тигањ или шерпу сипати литар воде и довести до кључања.

Када проври, додати со, винско сирће, лук исечен на ребарца, мајчину душицу и ловоров лист.

Кувати два минута па убацити филете лососа и поширати их шест-седам минута.

Док се лосос пошира, припремити брускете. Печене брускете премазати посним песто сосом, поређати тофу сир исечен на троуглиће, исечен чери парадајз и посолити.

Када лосос буде готов, извадити га на тањир с убрусом да се оцеди. На тањир за сервирање ставити песто сос и холандски сос, додати пошираног лососа и украсити сегментима грејпа и свежим листовима босиљка.

Сервирати лососа уз брускете.

Advance media

Млади кромпирићи и орада са сремушем

Печени млади кромпир са сремушем

800 г младог кромпира

4 кашике сунцокретовог уља

кашика јабуковог сирћета

кашика дижон сенфа

веза першуна

2 кашике капра

100 г сремуша

кашичица морске соли

Начин припреме

Млади кромпир кувати у кључалој води 15 минута.

Пребацити га у плех подмазан уљем и зачинити кромпир морском сољу.

Пећи у загрејаној рерни на 180°Ц 45 минута.

Сремуш грубо исецкати и прабацити га у већу посуду.

У посуду додати и исецкан капар, першун и дижон сенф. На крају додати печен кромпир и промешати.

Зачинити јабуковим сирћетом и морском сољу.

Пикантна орада са сремушем, младим луком и чилијем

орада

1/2 главице црног лука

веза сремуша

2 лимуна

2 млада лука

2 чили папирике

4 кашике медитеран уља

1/2 кашичице хималајске соли

кашика уља са укусом белог лука

Начин припреме

На грил тигању почети с гриловањем поврћа и лимуна.

Један лимун исећи напола и ставити га на загрејан тигањ.

Чили и млади лук сећи на траке по дужини и гриловати заједно с лимуном.

Кад се све запече, склонити са стране.

Други лимун исећи на кришке, лук исећи на дебља ребарца и сремуш грубо исећи.

Очишћену ораду зарезати са стране коже и напунити изнутра лимуном, луком и сремушем и пећи на тигању на који је претходно додато медитеран уље.

Док се риба пече, зачинити хималајском сољу и пећи по осам минута с обе стране.

Гриловано поврће прелити уљем са укусом белог лука и соком запеченог лимуна.

Сервирати заједно са орадом и салатом са печеним кромпиром и сремушем.

Advance media

Фото: Александар Деспотовић

Додај коментар: