Scroll Top

Вече Љубивоја Ршумовића

vece-ljubivoja-rsumovica
Сличне теме

У оквиру Трибине „Француска 7“, на истоименој београдској адреси Удружења књижевника Србије, у петак, 10. марта, одржаће се књижевно вече Љубивоја Ршумовића под називом „Записано у вечности“

Том приликом ће великом песнику бити уручена Повеља за животно дело.

Удружење књижевника Србије је успешно започело 2023. годину, са циљем афирмације књижевности, ћириличког писма и језика, као и институционалног повратка овог најстаријег српског еснафског удружења, основаног 1905. године.

Поред осталих активности, обогаћивање културних садржаја и враћање публике под кров чувене Француске „седам“ – која је не само број, већ моћна реч, како кажу у УКС-у – очитује се кроз програмски нове садржаје и књижевне догађаје, као што је трибина „Записано у вечности“.

Први гост, прошлог месеца, био је Перо Зубац, а предстојећег петка, 10. марта, за „вечност ће се потписати“ – Љубивоје Ршумовић.

У Свечаној сали УКС-а, од 19 сати, Ршум ће говорити своју поезију, а након тога ће овом знаменитом књижевнику, аутору чак 90 књига, бити уручена Повеља за животно дело.

Награду ће му предати Милош Јанковић, председник Удружења књижевника Србије, а програм ће уметнички обогатити две гитаре: Елена Станисављевић и Милица Миловић, тако да ће ово бити јединствена прилика да у публици буду представници више генерација, целе породице, као и ученици основних школа.

Уредник трибине је Видак М. Масловарић.

Љубивоје Ршумовић (1938) је један од наших најнаграђиванијих писаца. Са више од 50 домаћих признања, повеља и плакета, као и мноштвом иностраних награда, овај се писац уписао у неприкосновене величине светске књижевности. Његов „Буквар дечјих права“, наградио је и УНЕСКО на светком конкурсу за књигу која пропагира мир и толеранцију. Поред осталог, Ршум је аутор и најпопуларнијих дечјих емисија („Фазони и форе“, „Двоглед“, „Хиљаду зашто“), а један је и од оснивача и први председник Одбора за заштиту права детета (организација „Пријатељи деце Србије“). Фондација Ршум, непрофитна је организација коју је овај истакнути стваралац основао са породицом и пријатељима.

Његов легат се, иначе, налази у „Адлигату“, београдском Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу.

Фото: Јавно добро

Додај коментар: