Scroll Top

Прослава 175 година Градске библиотеке у Чачку

proslava-175-godina-gradske-biblioteke-u-cacku
Сличне теме

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” у Чачку прославља 175 година постојања и позива публику на свечано отварање изложбе „Уточиште речи, прибежиште смисла” аутора др Богдана Трифуновића

Свечана прослава и отварање изложбе реализују се као уводни програм у оквиру пројекта Чачанска Родна, Чачак – Национална престоница културе 2023. године, а током наредних месец дана љубитељи писане речи моћи ће ову изложбу да погледају бесплатно.

На свечаном отварању, у петак 10. марта у 12:00 сати публици ће се обратити државни секретар у Министарству културе Миодраг Ивановић, управник Народне библиотеке Србије Владимир Пиштало, градоначелник Чачка Милун Тодоровић, драмски уметник Небојша Дугалић и директор Библиотеке и аутор изложбе Богдан Трифуновић.

Поводом овог значајног јубилеја публика ће моћи да ужива и у монодрами „На Дрини ћуприја” Ива Андрића у извођењу драмског уметника Тихомира Станића. Монодрама ће бити изведена у Великој сали Библиотеке са почетком у 19 часова, а бесплатне карте су заинтересовани грађани већ преузели.

Градска библиотека Чачак, најстарија установа културе у граду на Западној Морави, у прошлости је променила више имена и адреса, али је увек била и остала уточиште речи и прибежиште смисла многих генерација које су уз њу стасавале.

Почеци чачанске Библиотеке сежу у 1848. годину, када су 24. јануара угледни грађани варошице од 1.000 становника основали „Друштво Читања Српско-Славенскиј Новина у Чачку”. Чланови друштва су били углавном из редова чиновника, а претплатили су се на десетак листова, који су се тада могли набавити искључиво у Београду. Од тада до деведесетих година 20. века установа је радила као Читалиште, Читаоница, Библиотека, али од 1994. године она је матична за подручје општина Чачак, Горњи Милановац, Лучани и Ивањица. Поводом 150 година постојања 1998. године, установа са поносом носи име Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” Чачак.

Од 2019. године она је смештена у новој згради у Синђелићевој улици бр. 24, која испуњава највише стандарде за јавне библиотеке и као установа културе једна је од најсавременијих у Србији. Са 3.500 м2 Градска библиотека у Чачку је у нашој земљи највећа јавна библиотека под једним кровом. Књижни фонд броји више од 250.000 публикација, у штампаном или дигиталном облику, у оквиру којег се налазе стручне публикације, белетристика, старе и ретке књиге, три легата, часописи, ситни библиотечки материјал (разгледнице, фотографије, плакати) итд. Установа припада значајнијим издавачима међу јавним библиотекама Србије. Укупан број активних корисника Библиотеке је већи од 7.000. У години пресељења на сталну адресу Библиотека је у оквиру Цобисс мреже од 230 библиотека у Србији била друга по укупном броју корисника, одмах иза Народне библиотеке Србије.

Сваке године Библиотека организује две препознатљиве манифестације (Дисово пролеће и Штампана реч) као и бројне програме: књижевне вечери, трибине, изложбе, предавања, музичко-поетске програме, радионице, квизове за децу и младе, гостовање писаца и других уметника, организоване посете ученика…

Градска библиотека поседује и Собу легата у оквиру које су смештене три библиотеке целине, а које установа баштини дуги низ година. Пресељењем у нову зграду омогућена је њихова достојна презентација и популаризација. У легатима Миливоја и Божидарке Филиповић, Јована Давидовића и Синише Пауновића могу се видети музејски примерци рукописа, старе и ретке књиге, речници на многим светским језицима, примерци минијатурне књиге, лична преписка са савременицима (Иво Андрић, Милош Црњански, Десанка Максимовић, Момчило Настасијевић и други) уметнички предмети, намештај, колекционарски примерци и њихове личне ствари…

Фото: Градска библиотека Чачак

Додај коментар: