Scroll Top

Ветар у леђа шаховским витезовима

vetar-u-le-a-shahovskim-vitezovima
Сличне теме

ШАХОВСКИ САВЕЗ СРБИЈЕ У ПОСЕТИ КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

Након 40 година делегација Ша­ ховског савеза Србије с председ­ ником Драганом Лазићем и генералним секрета­ром Андријом Јоргићем на челу била је 26. и 27. маја у дводневној посети Косову и Метохији, где су обишли свих шест шаховских клубова у Косовској Митрови­ци, Зубином Потоку, Звечану, Лепосавићу и Грачаници.

Том приликом шаховским клу­бовима уручена је опрема у виду шаховских гарнитура, сатова, књига и уџбеника.

Генерални секретар Шаховског саве­за Косова и Метохије Момчило Аџић истакао је да се Шаховски савез Косова и Метохије увек трудио да ангажује клубове, а да ће им ова посета значити и да ће развијати шах на млађем узрасту. Шаховска лига Косова и Мето­хије је почела 15. маја, а за пла­сман у Лиги централне Србије се такмичи пет екипа.

ВИДОВДАНСКИ ТУРНИР

Председник Шаховског савеза Србије Драган Лазић истакао је да је непуних годину дана пред­седник Шаховског савеза Србије и да му је један од приоритета долазак на Косово и Метохију, као и да је ове године издвојен осам пута већи буџет за подр­шку шаха на простору Косова и Метохије.

– Ми смо у нашем буџету ове године одвојили негде око осам пута већи буџет за подршку шаха на Косову и Метохији, а један део смо уложили у опре­ му коју смо донели. Други део подршке ће бити презентован на Видовданском турниру, ко­ји се одржава традиционално, где очекујемо велики одзив. Ми смо донекле успели да поврати­мо поверење најбољих шахиста који ће играти на првенству у Словенији, што у ранијим го­динама није био случај. Шах на Косову и Метохији је увек био развијен, али су нам потребне младе снаге, којих нема много, и на томе треба да радимо зајед­но ­ рекао је Лазић.

Генерални секретар Шахо­вског савеза Србије Андрија Јоргић истакао је да посебну тежину овој посети даје чиње­ница да, према речима људи из Шаховског савеза КиМ, 40 го­дина ниједан челник Шаховског савеза Србије није посетио Ко­сово и Метохију.

– То је посебно бреме које ми носимо и оно обећање које смо донели. Шах са преко 15.000 регистрованих играча и пре­ко 450 регистрованих клубова је по масовности трећи клуб у Србији. То је једна армија и ми морамо да радимо, поготово на млађим категоријама, да то још више омасовимо. Посебно бих похвалио и интересовање жена за шах на КиМ и надам се ско­ром отварању првог женског шаховског клуба на овомп ростору – рекао је Јоргић и додао да је за афирмацију шаха веома важан и допринос медија. Секретар је захвалио домаћинима из Шахо­вског савеза КиМ на срдачном дочеку.

ПОДРШКА И ОСНАЖИВАЊЕ

– Посебно бих захвалио и чла­ну УОШСС Мирославу Арито­новићу, као и директорки теле­визије Мост Соњи Милојевић и пријатељима Маји Фићовић и радију Косовска Митровица што су медијски испратили на­шу посету ­ истакао је Јоргић. Председник привременог орга­на општине Косовска Митрови­ца Александар Спирић примио је делегацију ШСС, захвалиона доласку и обећао да ће локална самоуправа и у наредном перио­ ду наставити финансијски да ја­ча и оснажује шаховске клубове у граду.

Челници ШСС упутили су и отворен позив и жељу да узврате гостопримство у Београду, а пр­ва прилика за тако нешто биће Србија опен, који се одржава од 2. до 8. јула, најјачи шаховски турнир у Европи.

Делегација ШСС искористи­ла је прилику да током посете Косову и Метохији посети и ма­настир Бањску код Звечана, као и манастир Грачаницу.

аутор: Елена Стојановић

фото: Борба

Додај коментар: