Scroll Top

“Vienna Circle – Exact Thinking in Demented Times”

vienna-circle-exact-thinking-in-demented-times
Сличне теме

Изложба о Бечком кругу, чији су аутори професори Универзитета у Бечу, Karl Sigmund и Friedrich Stadler, постављена је и доступна у Београду од данас, на Економском факултету Универзитета у Београду. Овај догађај је организован у сарадњи између Универзитета у Бечу и Универзитета у Београду, а у оквиру Европске алијансе универзитета CircleU, сви заинтересовани могу да посете изложбу до 15. октобра.

BILDER ZUR AUSSTELLUNG

Бечки круг представља једну од најутицајнијих филозофских школа прошлог века која је у непосредној вези са развојем многих савремених научних дисциплина, укључујући методологију научног истраживања, информационе технологије и инжењерство.

Циљ изложбе је да сликовито и директно представи како импресивна интелектуална достигнућа Бечког круга, тако и компликован и суморан историјски контекст који је довео до његовог распада касних 1930-их.

Изложба “Vienna Circle – Exact Thinking in Demented Times”, која дели свој наслов са сјајном и јединственом књигом “Exact Thinking in Demented Times – The Vienna Circle and the Epic Quest for the Foundations of Science”,Карла Сигмунда, коаутора изложбе, подељана је у шестнаест тематских целина. Постављена логичним хронолошким редом, кроз богату ризницу докумената, слика и коментара, свака целина осветљава активности, идеје, утицаје и тенденције Бечког круга у различитим аспектима и периодима.

Као што сами аутори изложбе наглашавају, њен централни део је посвећен историји расистичког и политичког прогона интелектуалаца и научника, који је довео до егзодуса припадника Бечког круга и бруталног гушења бечке „Златне јесени“. Изложба се бави изузетним интелектуалним и културним подвизима који су довели до настанка Бечког круга. Истовремено, непосредно се предочавају стравична пустошења изазвана политичким фанатизмом и антисемитизмом, и немилосрдно ниподаштавање егзактног мишљења. Коначно, изложба открива међународни утицај који је Бечки круг остварио. На крају, истакнимо изузетан значај просветиљеске улоге ове изложбе, коју су поставила двојица сјајних научника и учитеља. Свечано отварање изложбе је 15. септембра 2022. године, и окупиће представнике Европске алијансе универзитета CircleU. Као пратећа манифестација изложбе одржава се и један отворени симпозијум „Vienna Circle and Belgrade School of Logic” на којем ће чланови академске заједнице са Универзитета у Бечу и Универзитета у Београду изложити своје резултате настале под утицајима припадника Бечког круга. Поред тога, аутори изложбе, проф. Сигмунд и проф. Стадлер, одржаће уводна излагања, у којима ће указати на корене, међусобну повезаност унутар региона и главна достигнућа ових фасцинантних догађаја. Симпозијум ће бити пратећа сесија Научне конференције Економског факултета Универзитета у Београду која се одржава поводом 85 година од оснивања Факултета, од 15. до 17. септембра 2022. године. Учесници симпозијума: Милош Аџић, Бранислав Боричић, Драган Додер, Шејла Даутовић, Небојша Икодиновић, Филип Д. Јевтић, Марија Јоксимовић, Жарко Мијајловић, Зоран Огњановић, Карл Сигмунд, Фридрих Стадлер, Слободан Вујошевић и Синиша Зарић.

Фото: Википедија

Додај коментар: