Scroll Top

Борбина путујућа изложба стигла у Ниш

vorbina-putujuca-izlozba-stigla-u-nis
Сличне теме

Изложба фотографија под називом Век Борбе, отворена је данас у Галерији Нишког културног центра

Након Народног музеја Ћуприја, који је представљао другу станицу путујуће изложбе „Век Борбе“, она стиже и у Ниш. Данас, 23.03. у Галерији Нишког културног центра у 13 часова отворена је поставка ауторке Милице Драшковић, новинарке листа Борба.

Свечаном отварању изложбе присуствовала је екипа часописа Борба, као и домаћин, директор културног центра Срђан Савић. Изложбу је отворио главни уредник ликовног програма Нишког културног центра, Никола Миловановић који је изразио велико задовољство и част што изложба са овако великим јубилејом има прилику да се нађе баш у Нишу и препустио реч директору Борбе, Андрији Јоргићу.

– Посебно сам поносан на ауторку изложбе Милицу Драшковић, која је била на висини задатка и успела да направи праву селекцију у мору слика из Борбине фото документације као и да пренесе дух овако велике медијске куће, као што је Борба – истакао је Јоргић, и подсетио да је Ниш град културе, препун знаменитости које би сви требало да посете, попут Нишке тврђаве, Историјског архива, Нишке Бање…

Аутор изложбе Милица Драшковић спровела је присутне кроз временски тунел звани „Век Борбе“ а сви заинтересовани посетиоци поставку ће моћи да виде до 06. априла.

-Желим да се захвалим целом тиму културног центра који је подржао моју идеју и изашао ми у сусрет. Протекле године ову изложбу сам направила уочи века постојања медијске куће Борба а фотографије које чине изложбу дају вам одговоре на питања шта је Борба била, кроз какве транзиције је прошла и оно најважније шта је изнедрила, поручила је ауторка изложбе.

Присутнима се обратио и директор Нишког културног центра Срђан Савић који је истакао како је Борба одувек била симбол новинарства.

-Борба је веома угледан лист који је доживљавао трансформације. Током година израстао је у једну врсту аутентичне културне знаменитости због чега се ни у једном тренутку нисам двоумио око ове изложбе. Драго ми је што Борба поново привлачи пажњу као некада својим богатим културним садржајем, изјавио је Савић.

Отварању изложбе присуствовао је и бивши новинар Борбе, Миша Ракоција историчар уметности и археолог који је својевремено извештавао из области културе за Борбу.

-Борба је некада имала своје дописништво у Нишу, о свим културним и политичким дешавањима овде, ми смо извештавали. Она је у оквиру својих активности имала и престижну награду за архитектуру, а управо ту награду добио је Нишлија Александар Радовић за реконструкцију и обнову Конака манастира Светог Прохора Пчињског, присећа се историчар уметности.

Овом приликом екипа Борбе посетила је и Архив града Ниша са којим је остварила успешну сарадњу у циљу ширења и промовисања културе и разговарала о будућим заједничким плановима.

Фото: Борба

Додај коментар: