Scroll Top

XIII  ФЕСТИВАЛ СТРИПА – СТРИПОЛИС 2022.

xiii-festival-stripa-stripolis-2022
Сличне теме

 У Културном центру Зрењанина  од 15. до 17. септембра 2022. одржаће се XIII  фестивал стрипа “Стриполис”.

Јединствени програми ове године одржавају и реализују се у  Културном центару Зрењаниина а једна од изложби биће отворена  у галерији зрењанинске Асоцијације ликовних уметника.

Поводом овогодишњег „Стриполиса“ Бранко Ђукић, аутор пројекта и уредник истоименог часописа навео је следеће:

„На овогодишњем фестивалу стрипа под називом СТРИПОЛИС који ће се одржати од 15. до 17. септембра у Културном центру Зрењанина десиће се низ занимљивих догађаја везаних за овај медиј. Очекује се спектакуларно отварање уз џиновског робота, ласере, музику,  косплејере и многе друге атракције. Цртачи стрипа ће публици по жељи цртати њихове омиљене јунаке, издавачи ће продавати своја најновија издања уз фестивалске попусте цена, а биће места и за фигурицестрип јунака, ликова из серија и филмова. Одржће се чак две радионице чији ће учесници бити основци и средњошколци.

Једна под називом „Стрип Лабораторија“ у којој ће се кроз презентовање својих радова (сценарија, цртежа, стрипова, илустрација…) учесници имати прилику да поставе питања, дискутују, добију савете и инструкције из струке.  Друга под називом „Анимација у твом телефону“ где ће се полазници  уз помоћ свог мобилног телефона и бесплатне апликације „Stop Moutin Studio“ упустити у магију стоп трик анимације и оживети своје цртеже или радове од пластелина.

Фокус фестивала  биће усмерен на историјски осврт и феноменологију  стрип издаваштва када су тиражи магазина доносили стална радна места, редовне плате, станове и друге бенефите запосленима… О томе и многим стварима „иза кулиса“ разговараћемо са актерима и учесницима тога периода који ће бити гости фестивала.

И ове године излази из штампе нови,  четрнаести по реду,  часопис СТРИПОЛИС који на 160 страница доноси низ нових ауторских стрипова из земље и иностранства.“

Фото: Промо

Додај коментар: