Scroll Top

Врхунски музичари из Европе и Србије у Београду и Новом Саду 16. и 17. септембра у оквиру серије концерата „Европа у гостима“

vrhunski-muzichari-iz-evrope-i-srbije-u
Сличне теме

Треће издање серије концерата „Европа у гостима 2022“ отвара се концертима оркестра Holland Baroqye и Новом Саду, 16. и 17. септембра, у акустичним просторима Катедрале Блажене Дјевице Марије на Врачару и Катедрале имена Маријиног на Главном тргу у Новом Саду, оба са почетком у 19 часова. За све концерте улаз је слободан. Наступиће барокни оркестар из Холандије, са завидном репутацијом, великом дискографијом и историјом сарадње са именима као што су Ави Авитал, Ђовани Солима, Рејчел Поџер, Рајнберт де Леув… Ансамбл “Holland Baroqye” предводе сестре близнакиње, чембалисткиња Тинеке Стенбринк и виолинисткиња Јудит Стенбринк. Овај музички састав ужива репутацију једног од најбољих ансамбала за барокну музику у Европи.

Концерт у Београду биће одржан у петак 16.9. у 19 часова, у простору Катедрале Блажене Ђевице Марије на Неимару, Хаџи Мелентијева 75. Публика ће моћи да се упозна са уметницима и да погледа избор компакт дискова из њихове богате дискографије. На програму под називом POLONOISE су дела Г.Ф. Телемана у новом руху, а као солисткиња и гостујући уметнички вођа наступиће барокна виолинисткиња Јудит Стејнбринк на оригиналном инструменту из радионице браће Амати из 1622. године.

Концерт у Новом Саду одржаће се у суботу, 17.9. у 19 часова, у Катедрали Имена Маријиног, на Главном тргу, где ће заједно са уметницима из Холандског Барока наступити и млади музичари из Омладинског ансамбла „Violint“, полазници едукативног програма „Европе у гостима 2022“.

На програму је музика Г.Ф. Телемана у новом руху, а осим концертних, планиране су и едукативне активности: радионице и предавања у сарадњи са Креативно-образовним центром “Музички Атеље” из Новог Сада и Омладинским ансамблом  „Violint“. Соло виолина, уметнички вођа и професор на радионицама биће барокна виолинисткиња Јудит Стенбринк, а предавање полазницима радионице одржаће Катарина Алексић, виолинисткиња и један од оснивача серије концерата „Европа у гостима“.

Фото: Wouter Jansen

Додај коментар: