Scroll Top

” ЖЕНСКО СРЦЕ У ШИЊЕЛУ “

zhensko-srtse-u-shinelu
Сличне теме

На репертоару Првог приградског позоришта Лазаревац , у петак, 9. децембра у 20 часова, у оквиру манифестације ” Дани Колубарске битке ” биће одржана позоришна представа  ЖЕНСКО СРЦЕ У ШИЊЕЛУ “, режија Мирјана Карановић. Представа „Женско срце у шињелу“ говори о женама добровољцима у Првом светском рату које су се истакле у најтежим тренуцима за Србију и чува сећање на њих и на њихова храбра дела. Оне су својом храброшћу и преданошћу служиле за пример, поштовање и постале сведочанство тешких ратних времена.

Пратимо три глумице Искру, Јасну и Сенку које покушавају да ураде представу поводом обележавања 100-годишњице завршетка Првог светског рата. У представи оне се баве животима три хероине из Првог светског рата:

Милунком Савић која је била најодликованија жена војник у историји ратовања; Флором Сендс која је била једина Британка са чином капетана у српској војсци и Надеждом Петровић која је напустила лагодност свог живота и вратила се у Србију да помогне свом народу спремна да положи и свој живот на олтар отаџбине.

Чекајући да се појави редитељ глумице и саме преиспитују своје животе, присећају се комичних доживљаја из своје професије али и међусобно откривају ствари које не знају једна о другој… Сталне расправе међу њима због кашњења редитеља, због недовршеног текста за представу, због лоших услова у којима раде доводе у једном тренутку у питање и само извођење представе…

Ипак, судбина великих хероина инспирише и мења и саме глумице…

О великим женама у Великом рату:

“Ја сам их гледао на ратишту с пушком и бомбом у руци и у болницама, у којима су на материнске и сестринске груди привијале рањене јунаке; и у повлачењу кроз непроходне албанске гудуре, где се на немоћне и сломљене болом, у леђа пуцало из заседа и у којима се масовно умирало од глади и зиме… Гледао их и дивио им се! Ни страха, ни колебања, ни суза, ни уздаха! Није било жртве које оне не би могле да поднесу за своју Отаџбину. То су одважне кћери Србије, мајке и сестре јунака са Цера и Колубаре, мојих ратних другова, којима је Отаџбина била преча од живота и које су, бирајући између понижења и смрти, изабрале смрт… Није у то време било француског официра који не би радо, у знак најдубљег поштовања, положио свој мач пред ноге ових јунакиња. Оне су својом храброшћу и својом патњом задивиле Свет”.

Анри Барби – француски књижевник, новинар и ратни дописник са српског ратишта за време Првог светског рата

Фото: Промо

Додај коментар: