Scroll Top

Зимско издање Мреже фестивала Јадранске регије

zimsko-izdanje-mreze-festivala-jadranske-regije
Сличне теме

Мрежа фестивала Јадранске регије представља пет награђиваних филмских остварења које можете погледати бесплатно у биоскопу и онлајн

Друго по реду Зимско издање Мреже фестивала Јадранске регије, заједнички пројекат водећих филмских фестивала из региона (Фестивала ауторског филма Београд, Филмског фестивала Херцег Нови, Љубљанског међународог Филм Фестивала, Сарајево Филм Фестивала и Загреб Филм Фестивала) биће одржано од 20. до 29. јануара.

Публика ће током манифестације потпуно бесплатно моћи да погледа пет награђиваних филмова који ће бити приказани онлине на платформи ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Као својеврсно загревање за онлине програм уочи почетка Зимског издања чланови Мреже организоваће бесплатну биоскопску пројекцију у својим градовима. Тако ће Фестивал ауторског филма из Београда у петак, 19. јануара у 19 часова у сали 6 мтс Дворане приказати филм Јахачи словеначког редитеља Доминика Менцеја (улоге у филму тумаче Никола Којо, Тимон С̌турбеј, Петја Лабовић и Ања Новак). Бесплатне улазнице за пројекцију могу да се преузму на благајни мтс Дворане.

Током десет дана на онлине платформи биће приказана награђивана остварења из региона, и то Стриц Андрије Мардешића и Давида Капца, Да ли сте видели ову жену? Душана Зорића и Матије Глушчевића, Гарбура Јосипа Жувана, Јахачи Доминика Менцеја, као и документарац Музеј револуције Срђана Кече.

Да ли сте видели ову жену? је надреалистична психодрама фокусирана на тему идентитета, тј. на тему женског мултиверзума који се жели ослободити. То раслојавање прати прича три метаморфозе једне жене (све три улоге тумачи Ксенија Маринковић) која лута Београдом и његовим опскурним квартовима у потрази за начином да искочи из властите коже. Филмска форма је следи, и сама се преобликујући. Филм је премијерно приказан на Недељи критике у Венецији.

Радња филма Стриц, интригантног трилера с Микијем Манојловићем, Иваном Рошчић, Гораном Богданом, Роком Сикавицом и Кајом Шишмановић наизглед се одвија у Југославији, касних 1980-их. Вољени стриц се враћа кући за празнике. Поновно на окупу, породица је усред божићног ручка. Радосно дружење изненада прекида звоњава мобилног телефона. Ипак нису 1980-е, а чини се да није ни Божић. Убрзо постаје јасно да се за препуном празничном трпезом, осим ћурке, ножем може резати и напетост.

Потрага за слободом у фокусу је филма Јахачи о двојици сеоских младића који се, након гледања филма Еасy Ридер, прерађеним мотициклима упућују на животну авантуру према Сплиту. Јахачи су истовремено филм сазревања и филм цесте, занимљив мозаик сцена које произлазе из светова два најбоља пријатеља, али и посвета одређеном (без)времену и простору.

Јунаци филма Гарбура, дванаестогодишњаци Никола и Антонио најбољи су пријатељи који живе у суседним кућама. Забављају се паљењем карабита, а своје ескападе снимају и објављују на Јутјубу, надајући се милионским прегледима. Породице су им већ годинама посвађане и противе се њиховом пријатељству. Када дође време празника, свађа између породица ће ескалирати и прелити се у однос двојице пријатеља. Улоге у филму играју Франко Флоигл, Мауро Ерцеговић Грацин, Љубомир Бандовић, Марија Шкаричић, Ивана Рошчић, Асја Јовановић и Зденко Јелчић.

Музеј револуције је премијерно приказан на ИДФА фестивалу, обишао је бројне фестивале, а освојио је и Срце Сарајева за најбољи документарни филм. Од рађања архитектонске визије Вјенцеслава Рихтера – музеја посвећеног историји социјалистичке револуције прошло је шездесет година. У остацима напуштеног утопијског пројекта у Београду рађа се пријатељство између седмогодишње девојчице и једне старице. Када град започне брисање свих трагова Музеја револуције, из живота девојчице нестају безазлене игре и приче уз ватру.

Инспирисани успешним Пролећним издањима, чланови Мреже фестивала Јадранске регије покренули су Зимско издање са жељом да уз помоћ регионалне филмске платформе допринесу већој видљивости квалитетних домаћих остварења и то у зимском периоду кад сви више времена проводе испред малих и великих екрана.

Филмови ће бити доступни публици из Србије, Црне Горе, Хрватске, Словеније и Босне и Херцеговине уз претходну регистрацију на платформи ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Фото: Промо

Додај коментар: