Scroll Top

Злато за Сарану и Завацку

zlato-za-saranu-i-zavacku
Сличне теме

У Врњачкој Бањи одржано Европско првенство у шаху 

Скоро 500 играча одиграло је преко 2.000 партија. Све је прошло изнад очекивања, истакао је директор турнира Радовановић

Фото: ШСС

У Врњачкој Бањи одржано је Појединачно првенство Европе за 2023, на којем је учествовало скоро 500 играча. Након 11 дана надметања и више од 2.000 одиграних партија, победа је отишла у руке руском велемајстору Алексеју Сарани, који је освојио 8,5 поена из 11 партија. Толико су имали и Кирил Шевченко и Данијел Дарда, али, према додатним критеријумима, злато је припало Сарани. Када је реч о дамама, најуспешнија шахисткиња на Првенству је Јоланта Завацка из Пољске (6,5 поена). Друго место припало је Ирини Булмаги из Румуније, а треће Рускињи Александри Горјачкиној. Пехаре и медаље уручивали су почасни гости: потпредседник Европске шаховске Уније велемајстор Алојзије Јанковић, легендарни велемајстори Адријан Михалчишин и Рафаел Вагањан, као и директор турнира ЕШУ Петр Писк.

У организацији ШСС и Европске шаховске уније, али и уз подршку локалне самоуправе, Врњачка Бања је оправдала сва очекивања која се тичу организационих послова око турнира и угостила све учеснике на професионалном нивоу.

– Сви смо задовољни, као организатори, али оно што је важно јесте да су играчи, као и њихови пратиоци, били задовољни условима, тако да је све протекло чак и изнад мојих очекивања. Врњачка Бања ће већ наредне године у организацији ШСС бити домаћин Европског клупског купа, практично најважнијег такмичења у календару Европске шаховске уније, јер ће ту доћи сви најјачи клубови са Старог континента, за које играју играчи из целог света – истакао је директор турнира Душан Радовановић.

Из Србије је учествовало 97 шахиста и шахисткиња. Најбоље резултате остварили Александар Предке, који је заузео 18. место, потом Велимир Ивић (74) и Милан Зајић (85). На првенству су учествовале и све чланице женске репрезентације Србије. Адела Великић сакупила је највише поена (6), што ју је довело на 204. место, а иза ње су завршиле Теодора Ињац, Анђелија Стојановић, Марина Гајчин…

– Ово је у исто време и квалификациони турнир. Првих 23 играча који нису раније обезбедили пласман квалификује се на светски куп. Имамо већ неколико наших играча међу којима су Инђић и Ивић, који су се пласирали с прошлогодишњег турнира у Словенији, и имамо одскора Александра Предкеа, који је постао наш држављанин пре неколико дана, тако да ћемо имати чак три играча на светском купу, што је изванредан резултат – поручио је Радовановић.

Завршну реч на церемонији затварања имали су председник ЕЦУ Зураб Азмајпарашвили и председник ШСС Драган Лазић, који су захвалили играчима, организаторима и судијама, задовољни још једним успешно одржаним престижним турниром у низу.

Андрија Јоргић на челу Шаховског савеза Београда

На Изборној скупштини Шаховског савеза Београда већином гласова за новог председника ШСБ изабран је Андрија Јоргић. Сама седница и избори изазвали су до сад највећи интерес представника клубова, па је своје учешће пријавило чак 70 овлашћених представника. Захваљујући на избору, Јоргић је најавио формирање снажног тима, озбиљан рад од самог почетка, покушај сарадње са свима, а све то у циљу јачања куће београдског шаха и њеног повратка угледа из времена која сви добро памте.

– Од оснивања савеза 1957. до данас многи председници ШСБ били су људи различитих професија, али свима је била заједничка љубав према шаху. Свако од њих је оставио трага у унапређењу шаха у Београду. Тим путем ћу ићи и ја јер сматрам да београдски шах заслужује да буде локомотива српског шаха и учинићемо све да тако и буде – поручио је Јоргић

Фото: Борба

Додај коментар: