Scroll Top

11. јул – Светски дан становништва

11-jul-svetski-dan-stanovnishtva
Сличне теме

Светски дан становништва се обележава 11. јула, још од 1989. године када га је Генерална скупштина Уједињених Нација прогласила датумом од јавног значаја. Основни циљ кампања које се покрећу тог датума јесте скретање пажње на горуће проблеме и изазове са којима се суочава глобална популација.

Званични подаци Уједињених Нација наводе да на свету тренутно живи 7 853 172 165 становника (близу 8 милијарди). Највише становника, по реду, имају Кина, Индија, САД и Индонезија. Предвиђа се да ће до 2050. године готово трећина свог станивништва света живети у Кини и Индији.

У наредних 80 година, светска популација би могла да достигне бројку и до чак 12 милијарди, што може представљати озбиљан проблем.

Иако на свету постоји довољно хране за све, Африка и даље остаје континент на којем свакодневно људи умиру у глади. Неравномерна дистрибуција ресурса наставиће да ствара проблеме човечанству, доводећи до још веће неравнотеже међу нацијама.

Становништво наше земље чини свега 0.1 одсто укупне светске популације, а по први пут у историји наше земље, број становника је спао испод 7 милиона. То нас чини 98.по реду земљом на свету по броју становника. Чак 60 одсто свих становника наше земље живи у градовима, и тај тренд константно расте.

Уколико човечанство настави са овом стопом раста, суочићемо се са великим егзистенцијалним проблемима и несташицом хране и воде. 11.јула је потребно скренути пажњу на неопходност рационалне употребе ресурса како би глобална популација могла да гледа у светлу будућност.

Додај коментар: