Scroll Top

20.Бијенале уметности у Панчеву

20-bijenale-umetnosti-u-panchevu
Сличне теме

На јубиларном 20. Бијеналу уметности у Панчеву под називом ”рафинеријаманастир”, које ће бити одржано од 27. маја до 27. јуна 2022. године, своја дела представиће 22 уметника/ца и колектива из Србије и 12 из иностранства, а по избору овогодишње селекторке Маје Ћирић.

На Бијеналу ће, између осталих, излагати Никола Дамјанов, са моделом фосила одштампаном на 3D принтеру, Александра Јованић ће представити аналогну верзију свог креативног кодирања које је наишло на одличну рецепцију и у заједници љубитеља НФТ-ијева, Ана Вујовић ће представити радове са којима је недавно остварила успех у Музеју у Шаржи у Уједињеним Емиратима, а истовремено са недавно отвореном изложбом у Фиренци у оквиру које је сарађивала и са Antico Setifico Fiorentino,    , вишевековном радионицом за производњу свиле. Александар Тодоровић, који је издавачка кућа Thames and Hudson уврстила у публикацију “100 Painters оf Tomorrow” (100 сликара сутрашњице) представиће нове радове, а биће приказан и нови филм “Carbon and Captivity” Оливера Реслера, аустријског уметника и активисте, док ће постмедијални уметник Тони Маслић у раду „Nerve Loop“ („Нервна петља“) покушати да споји наизглед различите светове града и џез музике унутар једног кратког анимираног звучног комада. Поред наведених, аутори и ауторке из Србије који ће се представити на Бијеналу су Адријен Ујхази, Богољуб Ђоковић, Вељко Зејак (Србија-Словенија), Дарија Медић (Србија-САД), Игор Симић (Србија-САД), Јелена Мицић (Србија-Аустрија), Кристина Тица (Србија-Аустрија), Лука Цветковић (Србија-Швајцарска),  Љиљана Шуњеварић, Матријаршија,  Панонке, Миленко Првачки (Србија-Сингапур), Милица Мијаиловић (Србија-Црна Гора), Милица Ружичић, Наташа Кокић, Немања Николић, Никола Дамјанов, Племе Ф20, Сања Анђелковић и Удружење КУРС (Милош Милетић & Мирјана Радовановић).

Уметници из иностранства чија дела ће бити представљена на Бијеналу уметности су, поред Реслера и Маслова, још и  Адрија Жулија (Шпанија), Анук Крајтхоф (Холандија), Јирген Отс (Белгија), Катинка Малајмаре (Румунија-Велика Британија), Микола Ридњи (Украјина), Мит Борас (Шпанија-Немачка), Мичиказу Мацуне (Јапан-Аустрија), Џонатан Монахан (САД), Муна Муси (Еритреја-Италија), и Хеселхолт & Мајлванг (Данска).

На Бијеналу уметности биће приређен и двојезични каталог са текстовима критичара и теоретичара уметности (Pierre d’Alanvaisez, Бојана Матејић, Слободан Б. Марковић (Универзитет у Стандфорду га је уврстио на листу најцитиранијих научника на свету 2021. године) и Јасна Атанасијевић, Дарко Вукић) која ће бити богато илустрована фото-документацијом. Партнери Културног центра Панчева у реализацији овогодишњег Бијенала уметности су Danish Аrts Foundation, Аустријски културни форум, Народни музеј Панчево. Традиционални покровитељи манифестације су Град Панчево, Министарство културе и информисања Републике Србије и Покрајински секретаријат за културу.

Додај коментар: