Scroll Top

Додељена награда „Небојша Поповић“

27578-2
Сличне теме

Добитница награде „Небојша Поповић“ за 2023. годину је проф. др Невена Даковић, редовна професорка Теорије филма на Факултету драмских уметности у Београду

Културни центар Београда, Филмски центар Србије, Радио-телевизија Србије, Југословенска кинотека, Отворени универзитет Суботица / Фестивал европског филма Палић, Удружење грађана „Поглед у свет“ / Фестивал ауторског филма, Фонд Б92 / Фестивал „Слободна зона“, Међународни фестивал документарног филма „Белдокс“ и чланови породице Небојше Поповића, у жељи да сачувају успомену на изузетног професионалца и човека, као и наслеђе које је оставио, основали су годишњу НАГРАДУ „НЕБОЈША ПОПОВИЋ“ ЗА ДОПРИНОС ПРОМОЦИЈИ И КРИТИЧКОМ ПРОМИШЉАЊУ ФИЛМСКЕ УМЕТНОСТИ И КУЛТУРЕ.

Добитница награде за 2023. годину је проф. др НЕВЕНА ДАКОВИЋ, која је српску филмску културу задужила неуморним вишедеценијским академским радом на пољима филмологије и теорије медија, као и проблемским и тематским представљањем домаће кинематографије на бројним међународним конференцијама, симпозијумима и у публикацијама.

Награду чине новчани износ и уметнички предмет/плакета према ауторском концепту Ајле Селенић, које обезбеђују Филмски центар Србије и Културни центар Београда, као и право и привилегија добитника награде на селекцију филмског програма приликом доделе награде за наредну годину.

Награда „Небојша Поповић“ ће овогодишњој добитници бити уручена у четвртак, 11. јануара 2024. године, у 20 сати, у Дворани Културног центра Београда, у оквиру филмског маратона који је конципирао Радослав Зеленовић, добитник награде за 2022. годину.

Жири за доделу награде у саставу: теоретичар филма, филмски критичар и уредник „Филмоскопије“ Никола Радић, председник, редитељка Светлана Поповић, прва добитница ове награде, и филмски продуцент, уредник филмског програма Дворане Културног центра Београда Иван Аранђеловић, чланови, награду је донео једногласно, уз образложење да је „проф. др Невена Даковић српску филмску културу задужила неуморним вишедеценијским академским радом на пољима филмологије и теорије медија. Њено врсно познавање српског и регионалног филма, упарено са дугорочним занимањем за питања сећања, трауме, жанра и нације, изнедрило је импресиван број научно-истраживачких чланака и поглавља у престижним часописима и зборницима, те књигу „Балкан као филмски жанр: слика, текст, нација“, која се наметнула као незаобилазна референца за истраживаче овдашњих кинематографских прилика. Не мање важан је њен допринос као професорке на Факултету драмских уметности, где као менторка наставља да усмерава нове нараштаје српских теоретичара и историчара филма.“

Досадашњи добитници награде „Небојша Поповић“ су: Светлана и Зоран Поповић (2016), проф. Владимир Влада Петрић (2017), Милан Влајчић (2018), Мирољуб Стојановић (2019), Срђан Вучинић (2020), Павле Леви (2021) и Радослав Зеленовић (2022).

Фото: Марија Момић

Додај коментар: