Scroll Top

Јануар у Музеју афричке уметности у Београду

januar-u-muzeju-africke-umetnosti-u-beogradu
Сличне теме

Бесплатне радионице за средњошколце и старије особе, стручна вођења и креативне радионице за децу део су богатог јануарског програма Музеја афричке уметности

Музеј афричке уметности у Београду (МАУ) припремио је током јануара богат програм за све своје посетиоце. Музеј ће током празника бити отворен сваког дана од 10 до 18 часова (само за индивидуалне посете, без организованих програма).

Током зимског распуста МАУ организује бесплатан програм за средњошколце под називом „Боје Африке – креативне радионице и изложба радова“. Средњошколци се могу определити за једну од две тематске радионице које ће бити реализоване у терминима од 8. до 12. јануара (радионице керамике) и од 15. до 19. јануара (радионице графике). Завршни део програма одржаће се 20. јануара када ће полазници обе групе, уз помоћ кустоса, креирати изложбу својих радова. Свечано отварање изложбе, додела потврда и награда за најуспшеније радове одржаће се 21. јануара у 14 часова. Пријављивање је обавезно, слањем пријаве на мејл контакт@мау.рс са следећим подацима: име, презиме, година рођења, контакт телефон и изабрана група (од 8. до 12. јануара или од 15. до 19. јануара).

И у 2024. години Музеј наставља са програмима пројекта “МАУ за све, сви у МАУ”, којим се подстиче интеграција и активно учешће старијих особа у програмима. Сваког првог четвртка у месецу у термину 10-12 часова, кустоси Музеја ће кроз разноврсне програме приближити сталну поставку, тематске изложбе, различите области афричке уметности и културе, као и историјат самог музеја и његову улогу у нашем главном граду. Програм за старије особе (55+) је бесплатан, а већ у четвртак, 4. јануара од 10 до 12 часова је на програму “Афричка посуда”. Уводну презентацију о керамици западне Африке прати радионица израде посуда од глине.

Још један програм “Недеља у МАУ” организује се за појединачне и породичне посете и подразумева паралелни програм кустоских вођења за одрасле и креативних радионица за децу узраста од 6 до 12 година. Током јануара, на програму су стручна вођења за одрасле кроз тактилну изложбу „Види, додирни, осети“ и креативна радионица „Каква је то риба дводихалица?“.

Подсећамо, кустоскиње Музеја, Ана Кнежевић и Емилиа Епштајн, део су једног од три одабрана међународна тима јубиларног 60. издања Октобарског салона. Октобарски салон ће се одржати од 20. октобра до 1. децембра 2024. године у организацији Културног центра Београда, а реализоваће га три међународна кустоска тима. Уз више београдских локација, један од изложбених простора биће и Музеј афричке уметности.

Музеј афричке уметности је први и једини музеј у региону који је искључиво посвећен културама и уметностима афричког континента. Сталну поставку чине значајни примерци пре свега западноафричке уметности и она укључује одабране предмете из збирке коју су формирали оснивачи Музеја, Веда Загорац и др Здравко Печар.

За више информација и пријаве на радионице (пријаве су обавезне) посетите сајт: https://www.mau.rs/cp/

Фото: Промо

Додај коментар: