Scroll Top

„Народна драма“ Мирјане Карановић у Берлину

27701-2
Сличне теме

Филмски пројекат „Народна драма“ Мирјане Карановић на 21. издању Копродукционог маркета престижног филмског фестивала у Берлину

Пројекат за филм „Народна драма“ у режији Мирјане Карановић и продукцији This and That Productions изабран је за учешће на 21. издању Копродукционог маркета престижног филмског фестивала у Берлину (The Berlinale Co-Production Market).

Један од најзначајнијих копродукционих догађаја у свету The Berlinale Co-Production Market биће одржан од 17. до 21. фебруара у оквиру 74. Филмског фестивала у Берлину (15 – 25. фебруар). За учешће у овом важном фестивалском догађају на коме присуствују признати међународни продуценти, агенти продаје и представници фондова одбабрано је 34 пројеката (од укупно 318 пријављених) из 27 земаља.

Прилику да свој пројекат представи на значајном филмском догађају на коме је до сад успешно представљено преко 350 међународних дугометражних пројеката и више од 20 серија имаће и продуценти из Србије са филмским пројектом „Народна драма“ реномиране глумице и редитељке Мирјане Карановић.

Продуценткиња филма Снежана ван Хаувелинген је о учешћу на Берлинале маркету рекла:

-Велики је успех бити одабран као један од 34 пројеката из целог света на тако престижном филмском маркету у Берлину. То је значајно не само за наш пројекат него и за српску кинематографију која је препозната као значајна на светској сцени. Ми немамо сваке године представника у филмском програму или филмској индустрији на фестивалу А категорије као што је Берлинале што даје још већи значај селектовању Народне драме која је још увек у фази финансирања. У Берлину ћемо имати прилику да филмски пројекат Народна драма презентујемо релевантним филмским професионалцима, копродуцентима и дистрибутерима из целог света и остваримо значајне филмске контакте.

-Учешће на овом маркету наш пројекат ставља у фокус као један од најквалитетнијих пројеката овогодишњег издања и надамо се да ће нам помоћи да што пре затворимо финансирање. С обзиром да смо ми земља са ограниченим финансијским могућностима, нама су врло блиске међународне копродукције и укључивање различитих култура и искустава што је за тему нашег пројекта изузетно важно и може да допринесе да овај филм постане истинско славље слободе и прихватања, нагласила је ван Хаувелинген.

Пројекат „Народна драма“, базиран на истоименој драми Олге Димитријевић, а према адаптацији сценаристе Бојана Вулетића, је прича о слободи и љубави у конзервативном и патријархалном друштву. У средишту филма је љубавна прича између Анке, младе жене коју је њена породица приморала да се уда, и Бранке, фолк певачице у коју се заљубљује. Пројекат је до сада добио подршку Филмског центра Србије, француског Националног центра за филм и покретне слике, као и подрску за развој Медиа потпрограма Креативне Европе. Француски продуцент је реномирана продукција Elzevir Films.

-Међу вишеструко награђиваним ауторима од укупно 34 пројеката 17 ће режирати жене. Филмски аутори који ће сигурно изазвати интерес су, између осталих, Kateryna Gornosta и Antonio Lukich из Украјине, , Andrea Pallaoro из Италије, Мирјана Карановић из Србије, као и кинеско-јапански редатељски двојац Huang Ji и Ryuji Otsuka. Снажно и у потпуно новом приступу, ови пројекти одражавају горућа питања данашњице: дом и миграције, родитељство, политичке и друштвене сукобе. Уз артхоусе, селекција укључује пројекте који тематски обилују хумором и топлином, темама као што су вештачка интелигенција, климатске промене, интриге у дипломатским круговима или деликатни породични сукоби посматрани из необичних перспектива. Биће веома узбудљиво гледати како ће се ови филмски пројекти пренети на велико платно, наводи се у саопштењу Берлинала.

Подсећамо да је продуцентска кућа This and That Productions реализовала успешне пројекте „Мрак“ Душана Милића, српског кандидата за награду Оскар, „Нечиста крв – грех предака“ први филм на српском језику на Нетфликсу, „Дневник Диане Будисављевић“, као и ТВ серије „Јутро ће променити све“, „Нечиста крв“ и „Сабља“ чија се премијера ускоро очекује.

Комплетну листу пројекта одабраних за Копродукциони маркет можете пронаћи на званичном сајту Берлинала: https://www.berlinale.de/en/2024/news-press-releases/248884.html

Фото: Промо

Додај коментар: