Scroll Top

Победник такмичења Чајковски премијерно за Дан велике дворане

28013-2
Сличне теме
Naked - foto Vladimir Jević

Концерт у Дому омладине Београда 8. марта,биће нека врста рекапитулације богатог опуса,...

Есклузивним наступом младог руског пијанисте Сергеја Давидченка са Београдским камерним оркестром 4. фебруара биће обележен 92. рођендан Велике дворане Коларчеве задужбине

Зграда Коларчеве задужбине на Студентском тргу бр. 5 почела је са радом отварањем Велике дворане 4. фебруара 1932. године концертом Београдске филхармоније којом је дириговао Стеван Христић.

Архитекта Петар Бајаловић је у изградњи Велике дворане применио најсавременија научна знања о акустици тог времена, па се Велика дворана и данас сматра најрепрезентативнијим концертним простором за представљање уметничке музике.

Поводом 92. рођендана Велике дворане 4. фебруара у 20 часова биће изведен Моцартов Дивертименто за гудачки камерни оркестар у Д-дуру и Бартокове Румунске игре, а у централном делу концерта Шостаковичев Клавирски концерт бр. 1 у ц-молу, познат по сатиричним и хумористичким елементима укључујући и елементе џеза који је карактеристичан за његов опус.

Концерт ће бити прилика да београдска публика премијерно чује прошлогодишњег лауреата такмичења “Чајковски” Сергеја Давидченка, као и нашег виртуоза на труби Александра Солунца који ће наступити са Коларчевим резидентним оркестром Београдским камерним оркестром под диригентском палицом маестра Александра Којића.

Млади Давидченко, чије наступе прате стајаће овације, истиче да му је циљ да “људима донесе радост”, али и да “дешифрује композиторов код” како је то једном рекао Јуриј Темирканов, чувени руски диригент.

Сергеј Давидченко рођен је 2004. године у Александријској, Ставропољски крај. Дипломирао је 2022. године средњу специјализовану музичку школу при Ростовском конзерваторијуму где му је ментор био професор Сергеј Осипенко. Под истим менторством наставља студије на Ростовском конзерваторијуму.

Победник је више међународних такмичења, а 2023. године је освојио прву награду на XВИИ Међународном такмичењу “Чајковски”, као и две специјалне награде.

Улазнице су у продаји на билетарници Коларчеве задужбине и онлајн путем линка https://bit.ly/visit-serbia-kolarac.

Фото: Промо

Додај коментар: