Scroll Top

Педесето извођење представе ,,Београдска трилогија”

29747-2
Сличне теме

Београдска трилогија Биљане Србљановић у режији Ивана Вање Алача у четвртак 23. маја биће изведена педесети пут

У представи која је премијеру имала 24. априла 2021. године на Сцени Студио ЈДП као дипломска представа Ивана Вање Алача, играју Огњен Никола Радуловић, Ленка Петровић, Николина Вујевић, Ђорђе Митровић и Милош Мацура. Адаптацију текста написао је Иван Вања Алач који је и сценограф. Костимографи су Срђан Перић и Александра Стошић Крстовић а сценски говор обликовала је Љиљана Мркић Поповић.

Београдска трилогија је изведена на Фестивалу „Недеља Промене“ у новосадском позоришту „Промена“ у фебруару 2022. године.

Комад Београдска трилогија је дипломски рад Биљане Србљановић, награђен 1996. године тада установљеном наградом „Слободан Селенић“. Већ наредне године први пут је изведен, на сцени Театра „Бојан Ступица“ у режији Горана Марковића. Према речима ауторке, Београдска трилогија је „аутобиографски текст читавог града“. У три трагикомичне приче, из Прага, Сиднеја и Лос Анђелеса, приказани су емигрантски – апатридски животи некадашњих Београђана. Повезала их је новогодишња ноћ и једна девојка која је остала у Београду.

Драма Биљане Србљановић Београдска трилогија играна је широм света у око 30 различитих поставки (Немачка, Аустрија, Швајцарска, Белгија, Америка, скандинавске земље…).

Објављена је у немачком у часопису „Театер дер цајт“. Поред немачког, преведена је на енглески, француски, арапски, италијански, румунски, дански…

Фото: Небојша Бабић

Додај коментар: