Scroll Top

328 младих играча на првом балетском такмичењу у Болоњи

328-mladih-igraca-na-prvom-baletskom-takmicenju-u-bolonji
Сличне теме

Завршено међународно Балетско такмичење у Болоњи на чијем челу је Аја Јунг

На сцени прелепог Театра Дузе наступило је 328 младих играча, у различитим категоријама. Програм је почео у петак, 10. новембра са мајсторским часовима балетских педагога, али и кореографским радионицама које су водили Јакопо Годани, Паоло Манђола и Валерио Лонго, а завршио се 12. новембра

Такмичење у класичном балету извело је на позорницу најмлађе таленте, ученике балетских школа, као и младе професионалце, у суботу 12. новембра. Последњи дан је био посвећен савременој игри и новим формама уметничке игре.

Такмичари су стигли из читаве Италије, али и Велике Британије, Мађарске, Русије, Литваније, Португала, Грчке, Србије, Турске и Босне. У жирију су били Елизабета Ћерон, Јакопо Годани, Паоло Манђола, Жолт Елек, Валерио Лонго, Атила Козма и Ериберто Верарди.

На свечаном гала концерту у суботу наступили су победници, али и играчи Балета Вероне, Опере Сан Карло из Напуља и Националне компаније Малте са премијерно изведеним радом Паола Манђоле. На почетку гала концерта публици су се обратили званичници Града Болоње и Театра Дузе који ове године прославља своју двестоту сезону. Уз захвалност Аји Јунг и читавом тиму Београдског фестивала игре који се нашао у улози главног организатора овог такмичења, већ је унапред најављена друга едиција манифестације. Уметници и млади лауреати испраћени су дугим и топлим аплаузом након сваке нумере, док је чувени дует из „Крцка Орашчића“ измамио овације на самом крају.

Раздвојени у групе по годинама старости, током првог дана такмичења у категорији класичног балета злато су понели Адела Касали, Олга Кочонова, Аника Никић, Бенедета Марија Карара, Мартон Балог, Левенте Бежус, Егзи Тојдемир, Франческо Везаро и Анђелика Масеиро (дует), као и школа Арте Данза Болоња за балетски дивертисман. Сребро су освојили Маиа Плешкевич, Маргарида Родригез, Ирена Мазеј, Делиа Миљета, Маја Авдић, Розина Шабо, Лена Ћулибрк, Пијери Андреа и Албертини Клаудија (дует), као и Еидос Данза за балетски дивертисман. Бронзу су понели Меланиа Никић, Алиса Станковић, Луција Грдовић, Зои Јунг и Хелена Бајић.

У делу савремене игре, из Болоње са златом одлазе Мајда Серафини, Ариајана Сасдели, Ливија Падован, Адриа Нора Морденти, Ноеми Менкерини, Клаудија Албертини и Андреа Пијери (дует), као и београдска Национална фондација за игру са ансамбл нумером у кореографији Лиора Таворија и италијанска трупа Короводарте.

Сребро су понели Матилде Араухо, Виола Горги Бузи, Ањес Бига, Мартина Фаролфи, Зои Јунг и Луција Грдовић (дует). Бронза је припала Перли Викторији Ферари, Ванеси Квадрони, Агнеса Анђелини, Марио Франко, Сара Маџгаљ и Ани Нађ Атаљанц (дует), као и Национална фондација за игру за ансамбл нумеру у кореографији Сташе Зуровца.

Бројни учесници добили су вредне стипендије за усавршавање у Верони, Валети, Бечу, Мишколцу, Риму и Београду.

Друго међународно такмичење у Болоњи, најављено је за новембар 2024. године.

Фото: Паола Лучијани

Додај коментар: