Scroll Top

,,А где је твој центар?“

a-gde-je-tvoj-centar
Сличне теме

11. Башта фест од 4. до 7. јула у Бајиној Башти

Овогодишњи слоган скреће пажњу на децентрализацију културе, али указује и на важност проналажења сопственог центра

Бајина Башта ће од 4. до 7. јула бити домаћин 11. Башта феста, интернационалног фестивала кратког играног филма. Овогодишњи слоган манифестације ,,А где је твој центар“ скреће пажњу на децентрализацију културе и подсећа колико је важно да нађемо свој центар, у себи, али и на некој нама драгој локацији. Фестивал који слави кратки метар и младе глумце одржаће се на отвореном, на четири локације у граду, а сви програми – филмски, едукативни и музички – бесплатни су.

Манифестацију су основали глумци Јован Јелисавчић и Маја Шуша, а ове године на програму је између 20 и 30 кратких филмова из целог света, подељених у шест блокова, који истичу квалитетне глумачке интерпретације и аутентичност филмског остварења.

Једанаесто издање Башта феста свечано ће отворити глумица Ивана Зечевић, чиме се наставља традиција да младом глумцу, који је доживео успех у претходној години, припадне част отварања новог издања. Током претходних година Башта фест отворили су Славен Дошло, Марко Јанкетић, Хана Селимовић, Милан Марић, Милица Јаневски, Милена Радуловић, Исидора Симијоновић, Филип Ђурић, Ивана Вуковић и Младен Совиљ.

– Башта фест је за мене, откад сам почела да га пратим, симбол младости, радости и доброг филмског програма. Велика ми је част што ћу отворити баш такав фестивал, који се бави младом и неустрашивом енергијом усред најлепше природе. Ово ће уједно бити и први пут да долазим на Башта фест и не сумњам да ће бити магично – истакла је Зечевићева.

Фото: Никола Анђић

А како и овогодишњи слоган налаже, Башта фест је од изузетног значаја за децентрализацију културе, будући да је усмерио разнолик филмски, музички, едукативни и пратећи програм на запад Србије. Кроз пројекције филмова младих аутора из Србије и света, који су успели да се својом креативношћу и визијом истакну кроз кратки формат филма, публика ће бити у могућности да се упусти у емотивна и интригантна искуства, која ће их подстаћи на размишљање.

На овај начин фестивал је постао културна оаза која промовише младе домаће и интернационалне ауторе, а богата природа Бајине Баште и околине привлачи огроман број посетилаца.

Награде, статуете у облику шишарке, додељују се за најбољи филм у целини (Златна имагинација) и најбољу мушку, односно женску, улогу (Златна интерпретација). Поред тога, жири младих, сачињен од средњошколаца из Бајине Баште, додељује своју награду за најбољи филм, а њихово учешће у самом програму подстиче критички став омладине, која своју позицију прихвата уз велику одговорност.

На трећем издању фестивала успостављена је Награда за најбољу камеру (Златна визуализација), уз подршку рентала ,,Синепланет“, а Награда ,,Баш та част“ додељује се за изузетан допринос у промоцији Бајине Баште и читаве регије.

Фото: Милена Арсенић

Додај коментар: