Scroll Top

Сећање на Валтера

secanje-na-valtera
Сличне теме

Изложба о Бати у Врњачкој Бањи и Новом Саду

Поставка фотографија нашег славног глумца, у организацији ,,Борбе“, стигла је до Врњчана и новосадске публике

Након Београда, Бајине Баште и Ужица изложба ,,Бата у 90 слика“ наставља свој пут по Србији, те је протеклог месеца отворена у Врњачкој Бањи и Новом Саду. Изложбу на Променади код Врњачког биоскопа отворио је председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић, истичући да ова поставка није само ретроспектива Батиног рада већ и омаж једном времену и једној култури која је обележила животе многих генерација.

– Током своје блиставе каријере Велимир Бата Живојиновић је одиграо бројне улоге у филмовима и серијама, освајајући срца публике изузетном глумачком вештином, аутентичношћу и харизмом – рекао је Ђуровић и подсетио да је пре извесног времена у част Бате Живојиновића засађено стабло у Парку сећања у Врњачкој Бањи.

Директор Културног центра Врњачке Бање, Саша Миленковић поручио је да је Бата Живојиновић нарочито повезан с Врњачком Бањом јер је био један од иницијатора оснивања Фестивала филмског сценарија у овом месту, манифестације која траје већ 48 година.

Изложба ,,Бата у 90 слика“ практично је и увод у богато културно лето у Врњачкој Бањи, посвећено глумцима и седмој уметности. На велику радост, изложба у знак сећања на нашег великог и незаборавног глумца стигла је и до новосадске публике, у Архив Војводине.

Изложбу је отворио син легендарног глумца Миљко Живојиновић, који је изразио велико задовољство и срећу што је у Новом Саду једним овако лепим поводом, откривајући и неке детаље из живота славног оца.

– Мало људи зна да је Бата био и Новосађанин. Он је две године провео у Новом Саду, завршавајући средњу глумачку школу, и то у неком најделикатнијем периоду свог живота. Овде су му се десиле прве љубави, формирао му се карактер и Бата је овде увек радо долазио – истакао је Живојиновић.

Андрија Јоргић, директор ,,Борбе“, поручио је да је Бата Живојиновић доајен југословенске и српске кинематографије и да је ова изложба допринос у чувању сећања на незаборавног глумца. Новосађани су имали прилике да се подсете легендарних улога славног глумца попут ванвременског Валтера, Столета, Пуфте, Аранђела… као и многих тренутака из глумчевог приватног живота. Такође, први пут у Архиву Војводине, осим саме поставке, посетиоци су могли да виде и некадашњу дневну и ревијалну штампу из ,,Борбине“ новинске документације, чије насловне стране је красио управо Бата Живојиновић.

Подсећања ради, ова изложба настала је у сарадњи ,,Борбе“ и породице Живојиновић, а уз подршку Министарства културе  Републике Србије.

Фото: Борба

Додај коментар: