Scroll Top

Анс Азура – платформа путем које радови регионалних уметника постају део глобалних колекција

ans-azura-platforma-putem-koje-radovi-regionalnih-umetnika-postaju-deo-globalnih-kolekcija
Сличне теме

Анс Азура је нови актер на међународном уметничком тржишту

Реч је о интернет платформи која представља међународно позната, као и мање виђена модерна и савремена уметничка дела из Средње и Источне Европе те с Блиског истока. У укупном износу већем од 7 милиона евра, продати радови на 9 аукција Анс Азуре чине значајан део секундарног регионалног тржишта.

Западне земље су деценијама биле водеће на тржишту савремене уметности, а бивши источни блок сведочио је фрагментираном и несигурном господарском тлу, које је онемогућило било какво тржишно истицање или одрживи интерес за регију. Ипак, квалитет уметничких дела допринео је незаустављивом расту глобалног интереса и све је узбудљивији процес разоткривања потенцијала талентованих уметника из Средње и Источне Европе. Управо то је главни фокус Анс Азуре која тако постаје лако доступна повезница за западна, источна и блискоисточна тржишта.

Настала је из потребе да се омогући континуирана и дуготрајна присутност уметника с ових простора, а циљ јој је да повећа видљивост и разумевање уметника које је западно тржиште занемарило. Анс Азура повезује људе с уметношћу и уметност с људима. То је софистицирана онлине заједница колекционара, уметника, купаца, продаваца и љубитеља уметности, а њеб дизајн лак за навигацију чини цели процес једноставним и транспарентним.

Кроз откривање богатог портфолија позивају нову публику да учествује путем поузданих интернет аукција, као и приватних продаја по наруџби, а нуде беспрекорну услугу куповине и продаје уметнина свим купцима који не посећују уметничке сајмове и галерије, али проводе доста времена на мрежи.

Анс Азура је започела с малим тимом, предвођеним уметничком саветницом и културном менаџерком Андрееом Станцулеану и Сузаном Василесц историчарком уметности и галеристкињом, а које су уједно и оснивачице платформе. Али Анс Азура је далеко више од две особе. То је искусан тим међународних историчара уметности, уметничких саветника и регионалних стручњака за уметност. Сви они страствено желе повећати транспарентност и приступ свиету уметности.

Оригинални радови српских уметника део су успешног пословања ове платформе, постижу изврсне цене, и постају део глобалних колекција али и део глобалног секундарног тржишта. Например монументални триптих Раше Тодосијевића Елементарно сликарство из 1975. године продат је за 67.100€.

Ремек-дело малих димензија Димитрија Башичевића Мангелоса Носториес: нон риба из 1958. продато је за 19.500€.

Овај утицајни уметник и критичар, Димитрије Башичевић Мангелос, био је и суоснивач авангардне Групе Горгона, реномираног колектива уметника и мислилаца који су заједно деловали од 1959. до 1966. Чланови Горгоне били су сликари Јулије Книфер, Јосип Ваништа, Ђуро Седер и Маријан Јевшовар, вајар Иван Кожарић; архитекта Миљенко Хорват, као и историчари и критичари уметности Димитрије Башичевић Мангелос, Матко Мештровић и Радослав Путар. Од почетка свог ликовног деловања, за Мангелоса су примарни материјали били бележнице, плоче, глобуси и реадy маде које је трансформирао и реинтерпретирао уписујући у њих слова, речи, реченице, ћириличне или знакове глагољице, а понекад и дуже текстове на латиници. Његов приступ је био дубоко утемељен у филозофији и имао је за циљ да истражи перспективу сликања након искуства рата и разарања. Резултат његовог истраживања био је јединствени облик анти-уметности у којем је успостављен јасан однос слике и текста.

На овој платформи успешно се представљају ремек дела српских уметника модерне и савремене уметности, уз бок реномираним светским уметницима као што су: Magdalena Abakanowicz, Karel Appel, IRWIN, Tadeusz Kantor, Martin Kippenberg, Jannis Kounellis, Alicja Kwade, Natalia LL, May Ray.

Сви резултати су транспарентни и забележени у глобалним базама података. Пратите резултате уметника на досадашњим и на надолазећим аукцијама: Димитрије Башичевић Мангелос, Милорад Бата Михаиловић, Марко Челебоновић, Љубица Цуца Сокић, Радомир Дамњановић Дамњан, Предраг Пеђа Нешковић, Коломан Новак, Душан Оташевић, Милета Продановић, Владимир Величковић, и многи други талентовани уметници.

Следећа аукција у коју се можете укључити иде уживо 6. октобра, а своје фаворите можете и директно купити након онлине аукције уживо.

 

Фото: Анс Азура

Додај коментар: