Scroll Top

Филм ,,Сунце и бетон” отвара 12. GoetheFEST

film-sunce-i-beton-otvara-12-goethefest
Сличне теме

Овогодишње, 12. издање GoetheFEST-а отвориће филм ,,Сунце и бетон” у режији Дејвида Внента, освајач Баварске награде 2022. за најбољи сценарио, у четвртак 12. октобра у 19  и 30 часова у Културном центру Београда

Ово остварење је бескомпромисна филмска адаптација бестселера прослављеног немачког станд-уп комичара, подцаст водитеља и писца Феликса Лобрехта.

Радња филма одиграва се у стамбеном насељу Берлин-Гропијусштат у најтоплије лето 2003. године. Паркови заударају на псећи измет, на сваком кораку су остаци разбијеног стакла, по ћошковима стоје дилери. Овде живе само криминалци и жртве.

Лукас, Ђино и Јулијус спадају у жртве. Немају новца за базен, немају среће у љубави, код куће се само свађају. Када у парку купују траву, сведоци су сукоба дилерских банди. Лукас добија батине и треба да плати рекет од 500 евра. Одакле му толики новац?

Његов нови друг из разреда, Санчез, има идеју: могли би заједно да провале у школу, извуку нове рачунаре из складишта и продају их. То би им решило све финансијске проблеме. Њихов план се остварује – замало.

Редитељ Дејвид Внент је о овом остварењу рекао: “Прављење филма о овој теми у овом тренутку ми је било блиско срцу. Сунце и бетон је забаван и суров филм и приказује структуре, предрасуде и пристрасне ауторитете који отежавају овим дечацима да побегну из свог миљеа.

Хтео сам да покажем како изгледа живот некоме ко одраста у Гропијуштату а чији родитељи нису образовани или Немци, неко ко почиње живот не од нуле, већ од минус десет. Сиромаштво је нешто што повезује све ликове.

Сиромаштво их спречава да побегну из своје ситуације и напредују. То је дубља тема филма”

На овогодишњем фестивалу под слоганом „Рефлексије – између перцепције и стварности“ биће приказано седам немачких савремених филмова који пружају дубоку анализу актуелних појава у савременом друштву односно оних које су за савремено друштво релевантне: “Сунце и Бетон”, “Обични”, “Егзил”, “Зборница”, “Свети паук”, “Заљубљена Орфеја” и “Човекове мере”.

Београдски програм 12. GoetheFEST-а одржава се од 12. до 15. октобра у Културном центру Београда, новосадски програм у Културном центру Новог Сада од 19. до 22. октобра, а нишки програм у сали 5 биоскопа Cineplex Ниш од 26. до 29. октобра 2023. године, у сарадњи са Нишким културним центром.

Фото: кадрови из филма, промо

Додај коментар: