Scroll Top

Балет ме је научио да осећам људе

balet-me-je-naucio-da-osecam-ljude
Сличне теме

Дрина Пешић, балерина, новинар и педагог

Научио ме је да владам сценом, собом, да осетим ко су ми прави пријатељи и они који, можда, то нису

Успешну каријеру остварила је на више поља – балетском, новинарском и педагошком. Дрина Пешић била је солиста у Народном позоришту, а данас је на крају балетске каријере. Дипломирани је педагог на Филозофском факултету у Београду и аутор ТВ емисија “Суботом у пет” и “Портрет плус”.

На почетку нашег разговара осврнули смо се на Дринину балетску каријеру и питали је колико је било потребно труда и одрицања да би постигла такав успех.

– Све је захтевно уколико се потпуно предате ономе што радите. Одмалена је то био мој начин и стил живота. Балет је једна велика искра, која ми је увек давала и даје снагу. Научио ме је да владам сценом, собом, да осећам људе, праве пријатеље и оне који, можда, то нису. Научио ме је да знам да се организујем и да једино тако функционишем – кад имам много обавеза. Никада се ничега нисам одрекла због балета, све сам успела и остварила када је требало. Најважније је да с лакоћом радите оно што волите, то је једина добитна комбинација.

Како изгледа бавити се балетом у Србији и колико простора и подршке данас имају млади играчи за професионални развој и напредак?

– Нема нас довољно у медијима, али су и моје колеге допринеле томе. Увек сам се трудила да на свој начин промовишем балет, зато сам и почела да радим на ТВ Политика емисију “Свет балета”, моју прву ауторску. На разне начине промовишем игру, између осталог и догађајем “Вече балета и моде”, који организујем већ десет година на бројним сценама у граду. Неки људи, тада важни за моју каријеру, нажалост, схватали су то другачије, те сам имала великих проблема и спотицања као млада балерина, чак су ми и улоге биле скидане.

Тада ме је то страшно болело. Схватила сам да су управо ти који су ми упропастили балетску каријеру заправо помогли да откријем још један таленат и почнем да радим на телевизији. Да сам била испуњена и задовољна каријером у позоришту, никада не бих почела да радим нешто друго. И шта бих ја сада, на крају балетске каријере, радила, када сам у пуној снази?

Како данас, из те перспективе, коментаришете свет балета? Да ли је заиста тако леп и раскошан, као што се представља, или има “мрачне” стране?

– Свет балета је за мене увек био леп и раскошан, то је једно потпуно другачије одрастање на сцени, кроз стварање бројних улога, представа, публике и аплауза. Све вас то некако узме под своје и омађија, зато није тако лако завршити каријеру и поздравити се с публиком…

Онда, та најлепша дружења и журке у бифеу Народног после премијера. Мрачне стране могу да буду само неки неостварени циљеви, које сте себи поставили, или неке повреде због којих уметник мора раније да заврши каријеру.

Како сте се нашли у новинарским водама?

– Мој тата је био новинар и уредник културне рубрике листа Политика. Када је почела да ради ТВ Политика, једино тада сам преко везе почела да радим, али се врло брзо показало да имам таленат. Почела сам емисијом “Свет балета”, али сам убрзо радила и друге емисије, чак и Јутарњи програм.

Одакле црпите инспирацију за емисије које сада водите?

– Пратим мреже, читам коментаре, све оно што ми се учини занимљиво а, опет, другачије, не волим да копирам. Тешко је бити другачији и привући пажњу публике на неки културан и фин начин, а да то нису скандали и свађе у емисији.

Недавно сам правила кореографију и играла на перформансу у организацији Ане Дорник, жене која је преживела рак, то ми је инспирација за следеће издање емисије “Суботом у пет” победа и борба тих жена.

Реците нам нешто о свом педагошком раду?

– Рад с децом траје, са прекидима, још откада сам била млада балерина. То је велика одговорност и велика енергија коју ви дајете деци, али и она вама. Сада радим у школи наше најпознатије балерине светског гласа Ашхен Атаљанц с девојчицама узраста од четири до осам година. Много су слатке, искрене са својим питањима, као маце које све морају да оњуше и испитају.

Да ли ту видите себе и у будућности?

– Да, рад с децом и рад на телевизији је сада моја каријера, а ускоро ће то поново бити и још једно “Вече балета и моде”.

Фото: Приватна архива

Додај коментар: