Scroll Top

Безброј трка сам претрчао бос

bezbroj-trka-sam-pretrcao-bos
Сличне теме

Најбржи бивши поштар на свету

Пољопривредни произвођач и пензионисани поштар, ултрамаратонац из Лесковца, Небојша Стефановић међу најбржим је брзоходачима сениорима у Европи

Небојша Стефановић

Лесковчанин Небојша Стефановић (60), према незваничним сазнањима бољих познавалаца краљице спортова, најбржи је бивши поштар на свету. Живи скромно у лесковачком повртарском селу Доња Јајина од породичне пољопривредне пензије и гаји рано поврће на свом имању.

Први пут се медијски прославио пре неколико година у чешкој вароши Кладно надомак Прага, кад је на међународном Европском ултрамаратону освојио сребрну медаљу. Тада је без прекида трчао 48 сати и истрчао 284 километара и 681 метар, што је до данас апсолутни национални рекорд Србије.

На име вишегодишње афирмације спорта и трка маратона и ултрамаратона сениора и ветерана Стефановић је до данас добио Велико признање државног Атлетског савеза и Октобарску награду града Лесковца, годишњу награду Регионалног спортског савеза и бројне друге. Овај доскора познати лесковачки поштар атлетиком се бави више од 35 година.

– Дугогодишњи је члан два угледна лесковачка атлетска клуба – АК Дубочица и АК Гак-Лесковац, а тренирао је и с другим клубовима у земљи. Атлетиком је инспирисао и сина Дејана, који је данас врхунски брзоходач међу ветеранима средње старосне доби – истиче овим поводом Марина Арсић, председница Градског атлетског клуба Лесковац и једна од организатора Уличних атлетских трка и Лесковачког полумаратона.

– Недавно сам остао без супруге, која је, након кратке болести, умрла, па ме трчање, односно брзо ходање, на тренутак одваја од тешке свакодневице иако сам готово половину трка претрчао босих ногу – прича нам Небојша, који је током своје поштарске каријере прошао и сциле и харбиде, а наводно се “затрчао” у политици, па је под старе дане остао без посла.

Мала пензија и приходи од пољопривреде, од гајења раног поврћа у пластеницима, основа су му финасирања овог скупог спорта на међународној сцени.

– Имам лепо уређену башту и пластеник за углед. Гајим рано поврће, довољно за мене и моју породицу, али нађе се понешто вишка робе и за продају на Зеленој пијаци – смешка се Небојша, очито задовољан пољопривредним учинком.

Уз помоћ локалне самоуправе, донатора и бројних спонзора, успевао је да више пута победи у дворанским првенствима на 3.000 метара, као и на Отвореном првенству Србије међу брзоходачима на Кошутњаку у Београду. На Првенству Србије за старије сениоре брзоходаче и ултрамаратонце на Палићу заузео је треће место у неколико наврата, а у време највећег налета пандемије короне лесковачки ултрамаратонац достигао је ново обарање државног рекорда у категорији ветерана. Ове године освојио је друго место у Измиру у Турској, где га је за који метар, наводно, претекао домаћи тркач, што је изазвало и дуже већање судија помоћу ВАР технологије.

Према званичној евиденцији надлежне међународне асоцијације, Стефановић је последњих неколико година седми на светској ранг-листи у својој категорији од 60 и више година.

– Трчаћу још коју годину, док ме ноге носе. С великим задовољством на међународним тркама представљам свој град и своју државу. Имам велики број пријатеља међу атлетичарима сениорима у свету. Нажалост, дуга пандемија ме је успорила, али сада је све у реду, хвала богу – прича нам уз смешак Стефановић.

Небојша Стефановић и Марина Арсић

Бржи од кише

У месној заједници Доња Јајина, надомак Лесковца, где живи Небојша Стефановић, незванично сазнајемо да је, док је разносио пошту по селима лесковачког Поречја, “знао да потрчи да побегне од могуће кише или да, након посла, одмах потрчи на њиву и заштити своје пластенике од надолазећег невремена”.


Аутор Томислав Стевановић

Фото: Приватна архива

Додај коментар: