Scroll Top

Спектакл на шинама

spektakl-na-sinama
Сличне теме

Промоција древне игре у брзом возу

Пријатељски меч између екипа Шаховског савеза Новог Сада и Шаховског савеза Београда одигран је у возу Соко на релацији између ова два града

Екипе Шаховског савеза Београда и Шаховског савеза Новог Сада одиграле су протеклог месеца пријатељски меч у возу “Соко” на редовној вожњи између Београда и Новог Сада. Сваку екипу у мечу “Најбржи шах у најбржем возу” чинили су по тројица сениора, две даме, по један омладинац и омладинка, кадет и кадеткиња, ветеран, новинар и јавна личност.

Дуел између селекција Београда и Новог Сада играо се на 12 табли, по шест мини-мечева у оба смера, од Београда до Новог Сада и назад. Организатори овог несвакидашњег шаховског спектакла су шаховски савези Београда и Новог Сада, “Србијавоз” а. д. и ТВ Арена спорт. Резултат је био 24,5:23,5 у корист Новосађана, али он је мање важан јер је сам циљ овог шаховског догађаја била промоција и популаризација шаха у Србији, нарочито међу децом.

– Битно је да вратимо шах у школе и ово што радимо данас је сјајна прилика да мотивишемо децу да се друже, развијају моторику и концентрацију, а у свему томе је шах показао феноменалне резултате. Сутра ћемо имати једну базу која ће остати да се бави шахом, племенитом и витешком игром. Мислим да би више требало да причамо о шаху и да у етар шаљемо праве вредности. За овај спектакл направили смо сјајну екипу, спој младости и искуства – рекао је Андрија Јоргић, председник ШСБ, захваливши се “Србијавозу” и Арени спорт на подршци.

Директор компаније  “Arena Channels Group” Небојша Жугић истакао је овом приликом колико је шах у ери модерних технолошких иновација битан за развој деце.

– Ово је један потпуно другачији начин промоције шаха, модеран, занимљив, филмски. У питању је нешто што никада нико није урадио. Не морам да објашњавам колико је шах комплексна игра, колико подстиче развијање вијуга и колико је битна за клинце да би добили фокус, концентрацију и пажњу – поручио је Жугић.

Председница Шаховског савеза Новог Сада Светлана Стојадинов изразила је задовољство због одржавања једног оваквог догађаја, напоменувши да популаризација шаха и те како утиче и на резултате.

Светлана Стојадинов и Андрија Јоргић

– Утисци су веома позитивни и драго ми је што се одржао један овакав догађај. Сматрам да он много доприноси популаризацији шаха у Србији, која у последње време све више расте, а популарност доноси и резултат. Доказ за то је и успех наше репрезентације на Европском првенству – истакла је Светлана Стојанов.

Председници шаховских савеза Београда и Новог Сада уручили су и захвалнице за успешну сарадњу и подршку компанијама “Србијавоз”, “Arena Channels Group” и часопису Борба.


Такмичари

За екипу из Српске Атине играли су кадети Теодора Јауковић и Милош Пасула, омладинци Ања Јовановић и Лав Пајчин, сениори Александар Ковачевић, Миша Пап и Аталик Суат, жене Драгана Нешић и Милица Миливојевић, ветеран Слободан Бојковић, позната личност Павле Бајчетић и новинари Велимир Петрушић и Жељко Медар.

Састав из Београда чинили су кадети Новак Думбеловић и Вера Вујовић, омладинци Лука Ристић и Невена Ђорђевић, сениори Милош Милошевић, Марко Ивановић и Владимир Луковић, жене Ксенија Томин и Радмила Ковачевић, ветеран Миодраг Ћетковић, јавна личност Александар Симић и новинар Александар Станић. Меч су судили Светлана Стојадинов и Владимир Шакотић.


Фото: Наталија Кунић

Додај коментар: