Scroll Top

Индустрија кроз историју

industrija-kroz-istoriju
Сличне теме

„О ФАБРИКАМА И РАДНИЦИМА” НАЈБОЉИ ПРОЈЕКАТ 2021.

Изложба “О фабрикама и радницима”, коју је ICOM Србија прогласио за пројекат године, плод је сарадње Музеја науке и технике (МНТ) и Музеја Југославије (МЈ). Ова важна и сложена тема – индустријализација на територији данашње Србије од њених почетака до данас – била је представљена из различитих перспектива.

Сваки од музеја ово поље је изучавао са свог аспекта – Музеј Југославије социолошки аспект, друштвену и политичку ситуацију, који је подразумевао положај радничке класе, улогу капитала и раднички стандард, док је у Музеју науке и технике била приказана техника и сам процес производње. Пројекат је обухватао пет индустријских локалитета: руднике у Бору и Мајданпеку, текстилну индустрију у Лесковцу, Електронску индустрију Ниш, Kомбинат “Серво Михаљ” у Зрењанину и Војно-технички завод у Kрагујевцу. Kроз њих је приказан развој индустрије у различитим историјским, друштвеним и политичким околностима, и то од почетка индустрије, која се базирала на кућној радиности, занатској и ручној производњи преко прве парне машине и развоја текстилне и прехрамбене индустрије све до развитка слободног тржишта.

– Локалитети су циљано одабрани да би се кроз специфичности њиховог развоја приказали бројни феномени који се везују за процес индустријализације: улога капитала (приватног/трговачког, државног, страног), положај радничке класе, раднички стандард и (принудни) рад, природна условљеност индустрије и промене у природној средини које настају индустријским деловањем, као и веза индустрије и науке – навели су кустоси изложбе.

– Локалитети веродостојно одсликавају друштвене промене јер су у процесима приватизације и деиндустријализације углавном сви престали да постоје или су опстали у значајно измењеном облику. Институционална брига да се ово наслеђе сачува у највећем броју случајева је изостала и, нажалост, постоји мали број добрих примера заштите. То нас је и мотивисало да се бавимо овим наслеђем – поручилли су кустоси.

Први део изложбе у Музеју Југославије отворен је 1. децембра, а други у МНТ 7. децембра 2021. Изложба је трајала до 15. фебруара 2022. Kустоски тим чинили су Ада Влајић и Рифат Kуленовић (МНТ) и Јована Недељковић и Радован Цукић (МЈ). За пројекат године били су номиновани и “Искуство у гужви: Ретроспективна изложба Горанке Матић” Музеја савремене уметности у Београду, “Мерак ми је… Хедонизам у делима из Збирке ликовне уметности Народног музеја Зрењанин”, “Музеју на дар: Поклон збирка породице Kрстић-Миликић” Народног музеја Шабац и “Препознавање 5” Народног музеја и Уметничке галерије из Kрушевца.

ФОТОГРАФИЈЕ: МУЗЕЈ НАУКЕ И ТЕХНИКЕ

Додај коментар: