Scroll Top

Борба наставља промоцију културе у градовима Србије

borba-nastavla-promotsiju-kulture-u-gr
Сличне теме

Ваљево, град историје и културе

Екипа наше редакције ни овог месеца није прескочила сада већ добро познате промоције и акције нашег часописа, па су тако бесплатни примерци „Борбе“ стигли и до грађана Ваљева. Да је овај град према легенди добио назив по ваљаним људима, уверили смо се већ при првом сусрету са нашим домаћинима.

Градоначелник овога града Лазар Гојковић и члан Градског већа Владимир Мишковић срдачно су дочекали и угостили екипу „Борбе“, а током састанка договорена је и будућа заједничка сарадња на пољу културе.

Након тога, уследила је посета Музеју завичајних писаца у коме су приказани дела и фрагменти из живота проте Матије Ненадовића, Лјубомира Ненадовића, Николаја Велимировића, Милована Глишића, Десанке Максимовић, као и савременика Матије Бећковића, Петра Пајића, Радована Белог Марковића. Ваљево је први град у Србији који је отворио Музеј завичајних писаца, посвећен знаменитим књижевницима и писцима ваљевског краја.Том приликом „Борба“ је Матичној библиотеци „Лјубомир Ненадовић“ у чијем саставу се налази поменути Музеј, донирала неколико десетина наслова издавачке куће „Вечерњих новости“ и на тај начин обогатила књижни фонд ове библиотеке. Директорка ове установе Виолета Милошевић захвалила се на донацији и истакла да је ваљевска библиотека једна од најстаријих установа у Србији, као и да су библиотеке у Србији данас у фази трансформације.

-Јако нам је важно да придобијемо и нове кориснике, поготово младе људе који треба да схвате да библиотеке нису само места где се позајмљују књиге, као и да ће оне веома брзо у Србији постати оно што јесу у свету, а то су савремени ресурсни центри за сва знања и све информације, истакла је директорка библиотеке.

Чланови редакције током своје посете Ваљеву обишли су и Муселимов конак, као и Народни музеј Ваљево у коме се налази поставка која прати развој града Ваљева од праисторије до Другог светског рата.Да је ово један од најлепших музеја, доказује и то да овде можете видети оригинални кабинет војводе Мишића, као и реплику војне болнице, а посебно одушевљење наше екипе изазвао је штампани примерак листа „Борба“ из 1941.године.

На Тргу Живојина Мишића новинари „Борбе“ су грађанима Ваљева поделили неколико стотина примерака априлског издања часописа, чије стране краси репортажа о знаменитостима града на Колубари.

Додај коментар: