Scroll Top

Будимо и ми некоме Деда Мраз

budimo-i-mi-nekome-deda-mraz
Сличне теме

Борбина новогодишња акција

Радост и срећа на лицима деце из прихватилишта били су непроцењиви у време када је посебно важно осетити заједништво

Празници су време даривања, добрих дела и заједништва, уједно и идеална прилика да усрећимо некога и поклонимо време, пажњу и подршку. Вођена овом идејом, екипа часописа Борба организовала је други пут акцију прикупљања новогодишњих пакетића намењених деци из Прихватилишта града Београда.

Иницијатива названа “Будимо и ми некоме Деда Мраз”, одржана крајем децембра, окупила је чланове редакције, пријатеље часописа и све људе доброг срца, те су успешно прикупљена разноврсна средства која су обрадовала малишане током новогодишњих празника. Испуњени играчкама, слаткишима, школским прибором и другим корисним стварима, пакетићи су симбол љубави и солидарности која се дели с онима којима је то најпотребније.

Борба током читаве године организује разне акције, али нама је најдража ова пред Нову годину

Прихватилиште за децу Београда збрињава најосетљивије категорије младих из престонице и целе Србије који се затекну на територији Београда. Од свог оснивања 1958. до данас збринуло је преко 70.000 деце. Према речима Валентине Најдановић Шошкић, специјалног педагога, у прихватилишту тренутно борави 50 деце.

– Много људи долази, посећује децу, доноси им поклоне, а посебно пред празнике. Бројни су они који желе да нам помогну, тако да нам тренутно ништа не недостаје. Наравно, ми смо током целе године отворени и људи могу слободно да дођу да нас посете и друже се с децом да би се овај дух пренео и на читаву годину. С Борбом имамо много лепу сарадњу. Сваки пут направимо лепо дружење, које деца обожавају, које им веома прија и увек се лепо заврши – навела је Валентина.

Она је заједно с директорком Данијелов Стајковић и осталим запосленима срдачно дочекала чланове наше редакције приликом посете прихватилишту. Радост и срећа на лицима деце били су непроцењиви, а овај гест љубазности пружио им је топлину и подршку у време када је посебно важно осетити заједништво.

Децу највише обрадује заједничко цртање, певање и дружење

– Борба током читаве године организује разне акције, али нама је најдража ова пред Нову годину. Драго нам је што смо имали велики одзив и захваљујем свим пријатељима наше куће и људима који су учествовали у акцији и помогли нам да обрадујемо децу из прихватилишта. Ипак, то не треба радити само пред празнике, већ током читаве године – истакла је Елена Стојановић, уредник часописа Борба, и додала да је дружење с децом ипак оно што је посебно и најлепше јер њима није толико стало до отварања поклона, колико до самог присуства људи, односно заједничког певања, цртања и дружења.

Уз игру, смех и забаву, деца прихватилишта показала су и своју креативност и заједно с новинарима Борбе правила новогодишње честитке.


Помозите и ви

Прихватилиште је прво место у које деца и млади дођу након измештања из ризичних и кризних ситуација. Годишњи број корисника је између 400 и 600 деце и младих, а потреба за бригом коју прихватилиште пружа расте сваке године. Сви грађани који желе да донирају одећу, књиге и играчке могу то урадити сваког радног дана од девет до 18 часова на адреси прихватилишта Живка Давидовића 64, Београд.


Фото: Борба

Додај коментар: