Scroll Top

Постпразнични мени

postpraznicni-meni
Сличне теме

Кајино решење кад нестану идеје

Сви се толико фокусирамо на празничне ручкове и вечере да, како еуфорија утихне, и идеје понестану. Аутор емисије “Гастрономад” Катарина Каја Петровић доноси вам занимљиве постновогодишње и постбожићне рецепте, а ту је и лава колач да се на крају засладите.


Тахини пасуљ

-400 г белог пасуља

Сос

-100 г белог пасуља
-4 чена белог лука
-100 мл тахинија
-150 мл медитеранског уља
-сок једног лимуна
-75 мл алкохолног сирћета
-кашичица кухињске соли
-150 мл воде

Прилог

-3 парадајза
-веза младог лука
-6 зелених паприка
-1/2 везе першуна
-кашичица кухињске соли
-4 јаја

Начин припреме

За сос у једну посуду ставити скувани пасуљ, очишћен бели лук, тахини, сок лимуна, воду, уље и сирће. Све заједно изблендати штапним миксером и зачинити сољу и бибером. За прилог ситно исецкати очишћене паприке, млади лук и першун. Додати парадајз исечен на коцкице и зачинити сољу, па промешати. У тањир сипати скувани пасуљ, прелити га сосом. Преко или са стране додати прилог и исечена кувана јаја. Јело се једе хладно.

Advance media

Патлиџан ролнице с месом

Поховани патлиџан

-1 кг патлиџана
-3 јаја
-1/2 кашичице шећера
-дл медитеран уља

Пуњење

-главица црног лука
-2 зелене паприке
-350 г јунећег млевеног меса
-2 кашике медитеран уља
-кашичица крупне морске соли
-кашичица црног бибера
-кашичица димљене слатке млевене паприке

Прелив

-4 кашике парадајз-пасте
-2 дл воде

За сервирање
-веза першуна

Начин припреме

Пропржити ситно сецкани црни лук и млевено месо на уљу. У упржено месо и лук додати ситно сецкану зелену паприку, со, димљену паприку и бибер. Динстано пуњење оставити да се охлади. Умутити јаја са шећером. Патлиџан, исечен по дужини, потопити у умућена јаја, па пржити на угрејаном уљу. Од сувишне масноће оцедити га на папирном убрусу. Сваки поховани патлиџан напунити пуњењем од меса и увити у ролницу. Парадајз-пасту размутити водом и прелити преко припремљених ролница. Пећи 25 минута на 180°Ц. Готове ролнице посути ситно сецканим першуном.

Advance media

Лава колач на Кајин начин

-150 г маргарина бакес&цакес
-100 г црне чоколаде
-150 г жутог шећера
-3 јаја
-штапић бурбон ваниле
-50 г брашна тип 400
-50 мл слатке павлаке
-1/4 кашичице морске соли

Начин припреме

У микроталасној пећници отопити 100 г маргарина и црну чоколаду. Одвојено отопити још 50 г маргарина за премазивање калупа. Промешати истопљен маргарин и чоколаду, па додати шећер. У посуду додавати једно по једно јаје и мутити миксером. Додати семенке из штапића ваниле и промешати. На крају додати две пуне кашике брашна, мало соли и промешати. Калупе премазати истопљеним маргарином и напунити филом скоро до врха. Пећи у загрејаној рерни на 180°Ц између седам и 10 минута, у зависности од величине калупа. Када се колач испече, оставити кратко да се охлади да би се лакше извадио из калупа. Пресећи колач да исцури чоколада и прелити слатком павлаком.

Advance media

Фото: Александар Деспотовић

Додај коментар: