Scroll Top

Царство чуда

carstvo-cuda
Сличне теме

Разноврстан новогодишњи провод у градовима широм Србије

Уколико се још нисте одлучили како ћете провести новогодишње празнике, главни трг вашег града може бити идеално место да се забавите у ишчекивању 2024.

У зимским месецима градови Србије сваке године заживе у атмосфери топлине и радости, претварајући се у право мало царство празничних чуда. Шетајући градским улицама, не можете да не приметите светлости које красе тргове, разнобојне штандове и мирис новогодишњих посластица и куваних пића који се шири ваздухом.

Празнична чаролија не подразумева само дочек нове године, већ и широку палету догађаја током целог празничног периода. У понуди је понешто за свакога, од традиционалних манифестација до светлосних спектакла, који доносе еуфорију празничних чаролија.


Зимска идила у престоници

Фото: Борба

Ове године Београд ће се пресвући у шарену одећу празничне чаролије, а централно место бајковите трансформације заузимаће Зимска бајка у Савском парку. Од 15. децембра до 15. јануара она ће пружити незаборавно искуство за све узрасте, осветљавајући град у духу празничне радости. Савски парк ће постати епицентар пет чаробних зона, од “Јелке најлепших жеља”, лизалишта “Ледено царство” и “Магичног лавиринта” преко главне бине до “Gastro spots” i “Wine&Dine” угоститељских простора.

Грађани ће имати прилику да дочекају нову годину, прославе Божић и православну Нову годину у атмосфери испуњеној разноврсним програмом. Клизалиште на отвореном, музички наступи, дечје представе, читање новогодишњих бајки и богат избор гастрономских делиција само су део разноврсне понуде. Још једна незаоблазна станица за све љубитеље вашара јесте и Београдски сајам, где се од 15. до 30. децембра одржава традиционални Новогодишњи вашар. Улаз је бесплатан, а радно време је од 12 до 20 часова.

Београдска филхармонија најављује незаборавне Новогодишње концерте 29. и 30. децембра у Коларчевој задужбини. Под диригентском палицом Данијела Рајскина Филхармонија припрема музички спектакл “All Stars”, на којем ће представити своје врхунске оркестарске звезде. Ови концерти свечано ће обележити завршетак године, а уједно прославити и век постојања оркестра.

За све оне који у 2024. желе да закораче уз другачију врсту музике, “Хангар” ће бити идеално место. Један од најутицајнијих ди-џејева светске сцене Дарен Емерсон враћа се на локалну сцену да би обележио прелазак у нову годину својим препознатљивим звуком и ванвременским
хитовима. С дубоким везама у музичкој индустрији, Емерсон се истакао не само као врхунски продуцент већ и као незаобилазан извођач уживо. “Хангар” ће у новогодишњој ноћи вибрирати уз ритмове овог музичког виртуоза, ком ће се придружити Феликс да Хаускет и Тимо Мас. Ова ноћ обећава незабораван спој искуства, страсти и музичког мајсторства.

Фото: Борба

Новогодишњи дани у Нишу

У празничном периоду у Нишу нас очекују традиционални Новогодишњи дани од 26. децембра до 1. јануара 2024. Најпрометнија места у граду заблистаће у празничном сјају, а посетиоци ће, као и ранијих година, имати прилику да присуствују разноврсном програму, који обухвата забавне, музичке и плесне изведбе. Посебно украшена Улица сувенира постаће домаћин дрвеним кућицама, пружајући посетиоцима прилику да пронађу оригиналне новогодишње поклоне за своје најближе, попију мало куваног вина испред Казанџијског сокачета, слушајући музичке бендове и фотографишући се уз постављену новогодишњу декорацију.

Град ће бити обојен празничном атмосфером, а туристи из различитих делова Србије и других земаља придружиће се локалним становницима у доживљају јединствених новогодишњих дана у Нишу.


Зимзоленд у Српској Атини

Фото: Александар Милутиновић

Нови Сад или Српска Атина засјао је у празничном духу још крајем новембра, када је главни трг постао домаћин фестивала слаткиша, колача, песме и осмеха – Новосадског Зимзоленда, који ће трајати до 26. децембра. Додатно оживљавајући зимску атмосферу, на Тргу Променада до 10. јануара очекује нас и фестивал Божићна чаролија.  Ледена шума у Дунавском парку претворила је простор у бајковито клизалиште до 14. јануара. Најстарија пијаца у граду биће током децембра домаћин Ноћног базара, пружајући посетиоцима прилику да истраже производе малих произвођача.

Дочек 31. децембра обухватиће прославу на отвореном и у Петроварадинској тврђави, док ће 13. јануара бити организоване прославе широм града, спајајући визуелну и извођачку уметност. Зимска фантазија задовољиће и љубитеље хајкинга, трејл-трчања и нордијског ходања, придруживањем последњој трци у години на Фрушкој гори, која ће се одржати 24. децембра. Незаобилазна станица су и чувене чарде, салаши и винарије с Новосадског винског пута. Топла атмосфера, вино, ватромет из камина и тамбураши, уз врхунске гастрономске ужитке, учиниће ваш боравак незаборавним. За најмлађе чланове породице идеална места за пешачење и санкање током зимских месеци налазе се на обронцима Фрушке горе.

Фото: Александар Милутиновић

Журка на отвореном у Крагујевцу

Фото: ТОГК, Јован Живановић

Епицентар празничних дешавања у Крагујевцу све до 31. јануара наредне године чине Трг Радомира Путника и Трг Светог Ђорђа. Светлосни тунел у облику срца повезаће ова два просторна дела, а клизалиште на коцки на Тргу Светог Ђорђа и зимско село на Тргу војводе Радомира Путника доносе додатни шарм с ликовима попут Крцка Орашчића, Снешка Белића и Деда Мраза.

Уз светлосне инсталације, музичке концерте, биоскоп на отвореном, клизалиште и друге забавне активности, центар Крагујевца ће током наредна два месеца постати место окупљања за све генерације. Очекује се да ће градска атмосфера бити испуњена празничним духом, гастрономским специјалитетима и топлим напицима. Током овог периода посетиоци ће имати прилику да уживају у разноликим програмима, стварајући јединствену атмосферу празничног духа.

Они који планирају дочек нове године на отвореном могу се радовати дневној журки уз “Веселе осамдесете”, вечерњем наступу Дарка Шајнса, док ће поноћ означити музика Ју групе и ватромет.


Мото Мразеви у Руми

Ове зиме Мото Мразеви стижу у Руму с препуним врећама слаткиша! Удружење мотоциклиста ТРАГ – Рума организује своју 13. новогодишњу манифестацију. Догађај је планиран за 30. децембар, када ће се дефиле Мото Мразева одржати дуж централних улица Руме. Од 12 часова на Градском тргу очекује вас дружење с најмлађим суграђанима, уз дељење слаткиша.

Фото: Промо

Осим што има хуманитарну ноту кроз прикупљање и дистрибуцију пакетића корисницима дневног боравка “Солидарност”, за децу и младе са сметњама у развоју, Мото Мразеви су припремили и забаву с обиљем слаткиша за сву децу Руме. Циљ ове манифестације, као и увек, јесте да измами осмехе наших најмлађих.


 

Додај коментар: