Scroll Top

CHALABAN БЕНД

chalaban-bend
Сличне теме

Поводом обележавања 65. годишњице успостављања дипломатских односа између Краљевине Мароко и Републике Србије

Марокански музичар Said Tichiti је 1999. године у Будимпешти основао Chalaban Bend. Бенд је веома активан на светској музичкој сцени централне и источне Европе и на веома оригиналан начин тестира отварање мароканске музике ка традиционалној музици средње Европе, као и ка балканском и циганском стилу.

Вођа бенда, пореклом је из града Гуелмима на југу Марока, а дипломирао је на Драмском институту у Рабату. На почетку своје музичке авантуре одабрао је да се бави музиком који потиче одакле су његови родитељи, и то стиловима Гнава, Ганга, Хасани и Гуедра. Са жељом да споје инструменте и мелодије југа и севера, истока и запада, они својим радом превазилазе оквире визије народне музике. То је разлог зашто је сваки концерт или албум Chalaban бенда испуњен пустињом и духовношћу кроз које се прожимају меланхолочне мелодије средње Европе, а на крају се чује призвук транса. Chalaban бенд до сада има 6 албума: Марокански номад, Мароканско пролеће, Ал Барака, Нејдеб, Слободан хашиш и најновији Глеимим, који је бенд представио у Палати уметности у Будимпешти, на свом одмах распродатом концерту.

Ове 2022. године обележава се 65 година од успостављања дипломатских односа између Марока и Србије и Година Марока у Србији. Поводом овог радосног догађаја и у знак одличних пријатељских односа наших народа, Амбасада Краљевине Мароко у Београду припремила је програм са низом уметничких и културних активности (музички концерти, филмски фестивали, књижевне конференције) у сарадњи са српским партнерима, са циљем представљања богате и разноврсне мароканске културе српској јавности.

Фото: Промо

Додај коментар: