Scroll Top

70 година Музеја Југословенске кинотеке

70-godina-muzeja-jugoslovenske-kinotek
Сличне теме

Музеј Југословенске кинотеке, од свог оснивања 2. марта 1952. није био ни музеј, ни биоскоп у традиционалном смислу те речи, већ је представљао јединствени музеј покретних слика. Кинотека је повремено користила различите биоскопске сале за своје програме, све до 1952. када је Музеј почео са радом у старом биоскопу „Унион“ тј. „Косово“, у Косовској улици бр 11, где се и данас организују свакодневне пројекције.

Музеј Југословенске кинотеке током седам деценија рада је био и остао култно место не само за Београђане, већ и за све филмске професионалце и љубитеље филмске уметности Србије, али и Југославије, док се свака пројекција филма која је поверена на трајно чување  Архиву Југословенске кинотеке, може се сматрати својеврсном привеменом изложбом.

Поводом обележавања 70-годишњице рада Музеја Југословенске кинотеке у Косовској 11, као и 50 година од приказивања првог дела филмског ремек-дела „Кум“ (The Godfather), Оскаром награђеног редитеља Франсиса Форда Кополе, у Музеју Југословенске кинотеке, 2. марта у 20 часова, биће одржана свечана пројекција ремастеризоване верзије овог филма.

Извор: Југословенска кинотека 

Додај коментар: