Scroll Top

Чувамо старе и стварамо нове вредности

cuvamo-stare-i-stvaramo-nove-vrednosti
Сличне теме

Културни центар „Српски венац“ из Будимпеште

Циљ центра је стварање оазе где ће се Срби који живе у Мађарској, окупљати, дружити и посећивати разне културне догађаје

Културни центар „Српски венац“ у Будимпешти основан је 2019, после реорганизације некадашњег Српског културног и документационог центра. Његов оснивач је Самоуправа Срба у Мађарској, као кровна организација и главно представничко тело српске заједнице у Мађарској. Ова институција наставља вишевековну традицију неговања српске културе и уметности у Мађарској. Данас је једна од више учесника на овом пољу јер постоје бројне невладине организације, фолклорна друштва и друга удружења, чији је циљ одржавање српског идентитета.

Представа „Бучура“

– С радом смо почели током пандемијских година, које су захтевале велику креативност приликом осмишљавања планова и прилагођивања делатности непознатој ситуацији. Прве године смо снимили спот “Дух предака пева са нама” о савременом животу Срба у Мађарској у 21. веку, уз оригиналну песму коју су написали наши млади уметници. Трудили смо се да поставимо такве принципе функционисања који могу у свакој прилици да буду смернице за рад, па су тако наши најважнији задаци постали окупљање српске заједнице у Мађарској, одржавање и даље развијање обичаја, подстицање и представљање стваралаштва наших уметника Срба из Мађарске и представљање највреднијих културних и уметничких дела из Србије – говори за наш часопис Зорица Јурковић Ембер, директор Културног центра „Српски венац“.

– У нашу делатност успели смо укључити бројне уметнике, људе и институције који се баве одржавањем српске културе и језика на овим просторима. Имамо изузетно тесну сарадњу са Српским позориштем у Мађарској, које 30 година негује вишевековну српску позоришну традицију у нашем граду. За ову сарадњу се везују и две оригиналне представе које су плод српских позоришних уметника у Мађарској: “Бучура” (Сеоска слава) и “Коштана” – истиче наша саговорница.

Аутор “Бучуре” је Мирко Митар Кркељић, који, заједно са Зорицом Јурковић Ембер, потписује режију. Представа је рађена по мотивима и духовитим анегдотама из живота малих средина, обојена с много хумора и музике.

Српско позориште у Мађарској иначе има традицију дугу два века и старије је од свих позоришта у Србији. Јоаким Вујић, отац српског театра, прву представу је режирао у будимпештанском позоришту Рундела, кад је и почела традиција српског позоришта у Мађарској. Она се, с краћим или дужим паузама, одржава све до данас.

Седиште културног центра је у самом срцу Будимпеште, на такозваном пештанском бродвеју. Првенствени циљ им је да створе једну оазу где ће Срби који живе на територији Мађарске радо долазити да се окупљају, друже и посећују разне културне догађаје. Поред организовања књижевних вечери, изложби, концерата и позоришних представа, још једна важна делатност је и издаваштво.

Концерт Данице Црногорчевић

– С времена на време објављујемо најновије књиге наших уметника из Мађарске, с посебном пажњом на младе ствараоце, као што је песникиња Јована Вечић, чија је збирка “0112” штампана као двојезично издање, које ће тек заслужити своје место у савременој српској и мађарској књижевности – објашњава Јурковић Ембер.

Иложба Павела Суровог

Највећи део програма овог центра је на српском језику, стога им највише долази управо српска публика, што је и њихов првобитан задатак. Међутим, кроз један део делатности се труде да представе нашу културу и већинском становништву, па годишње неколико пута организују програме о Србима, српским обичајима или уметности на мађарском језику. Примера ради, од прошле године прослављају у јануару Дан мађарске културе, где представљају српска уметничка дела на мађарском, као и српско-мађарске књижевне и историјске везе.

С времена на време се организују и програми намењени најмлађима, а ту су и породични догађаји попут Дана мајки или Дана дечје позоришне уметности.

У Мађарској је српско школство изузетно развијено. Малтене у свакомместу где постоји већи број српског становништва је доступна и настава на српском језику. У оквиру самог културног центра не постоји школа српског језика, али чланови центра редовно помажу онима који би волели да науче српски да пронађу најбоље наставнике.

Када је реч о манифестацијама које су обележиле претходну годину, наша саговорница као једну од најзначајнијих издваја обележавање стоте годишњице оптирања, трагичног догађаја мало познатог и у Србији и у Мађарској.

– После Првог светског рата, Мађарска и Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца имале су договор о добровољној размени становништва. Тада се у Србију вратио велики број Срба из Мађарске. Они, нажалост, нису добили обећане услове на месту где су стигли, већ су били изложени месецима чекања по вагонима. После тог догађаја број Срба у Мађарској се драстично смањио. КЦ “Српски венац” је био домаћин и организатор једне предивне вечери “Уметничко вече – Оптација 100”, која је укључила представљање разних уметничких дела на ову тему: пројекцију документарног филма Ђорђа Шибалина “Прохујало с временом”, приказивање омладинске позоришне представе “Судбине у магли” Српског образовног центра “Никола Тесла” из Будимпеште, рађене по роману “Воз савести” нашег писца Драгомира Дујмова, као и премијерно извођење песме “Да ми бог да” наших младих уметника. Од бројних гостујућих рограма из Србије бих издвојила изложбу “Трон” Павела Суровог, која је пропутовала цео свет, освојила броје награде у Србији и иностранству, да би стигла и у Будимпешту, где се представила управо код нас – наводи Зорица Јурковић Ембер.

Представа „Прича о малом зецу“

Будући да је оптирање трајало читаву деценију, и ове године ће бити настављени програми о овој теми, покренути 2023.

– Урадићемо видео-интервјуе с историчарима, књижевницима и потомцима оптаната. У плану је и снимање спота за песму “Да ми бог да”, у који ће се укључити велики број Срба у Мађарској – открива нам Зорица и додаје:

– Ову годину планирамо да посветимо представљању наших пројеката у другим мађарским градовима и селима где живе Срби, као и у Србији. Од програма за децу планирамо да организујемо Фестивал дечјих драмских радионица, који ће окупити драмске секције свих српских школа у Мађарској. Као и сваке године, тако ћемо и ове представити најновија уметничка дела Срба у Мађарској, дивне концерте, књижевне вечери и позоришне представе из Србије – поручује наша саговорница.

Фото: КЦ „Српски венац“

Додај коментар: