Scroll Top

Од малих људи правимо велике

od-malih-ljudi-pravimo-velike
Сличне теме

Бубамара из Новог Сада

Наше чланове учимо да поштују друге, да уживају у игри и да, једним делом, шах схвате као припрему за живот

Шаховски клуб Бубамара основан је 1993. у Новом Саду, с циљем да окупи заљубљенике ове древне и витешке игре. Кроз њега је досад прошло на стотине чланова, а тренутно их има око 60. Према речима Алмира Гагића, тренера најмлађих категорија и координатора рада клуба, пре девет година основали су и школицу шаха.

– Школица шаха основана је са жељом да се омасови учествовање деце у шаховским дешавањима, а данас смо у потпуности посвећени раду само с децом и стварању добрих људи и добрих шахиста – каже Гагић.

Чланови овог клуба имају запажене резултате на школским шаховским такмичењима, као и на званичним турнирима у организацији ШСС и ШСВ за различите узрасте. Начин рада базиран је на неколико група, у зависности од знања деце, од почетних до група које су спремне да се такмиче у, засад, три ранга војвођанских лига. Како истиче наш саговорник, основни циљ код почетника је да деца заволе овај предивни спорт, а да резултати и успеси долазе сами после тога.

ШК Бубамара организује и учествује на разним турнирима, где се труди да привуче што већи број деце и да на разне начине прилагоди шаховске лекције и тренинге да би их учинили привлачнијим за младе чланове клуба.

Сви ми који радимо у шаху трудимо се да што пре заузмемо место у свету које нам припада

– Постоји много добре шаховске литературе за све групе коју ми прилагођавамо нашим малим велемајсторима. Помоћ у томе нам пружају наши пријатељи велемајстори Александар Ковачевић и Драган Шолак, а од прошле године смо укључили и млађи погон Бубамаре да пренесе своје знање млађима Милана Гагића и Алексу Краска. Познато је да се, поред развијања можданих вијуга кроз шах, деца уче и фер-плеју.

– Ми се трудимо, досад и успевамо, да од малих људи направимо велике, да поштују друге, да уживају у игри и да, једним делом, шах схвате као припрему за живот јер је шах управо то – од повлачења правих потеза у заданом времену до радости, кад се деси успех, и покоје сузе кад изгубимо, али с уздигнутом главом идемо даље и боље – истиче Гагић и додаје да свесрдно подржавају иницијативу ШСБ и ШСС да се шах врати у образовни систем.

– Улагањем у децу можемо да дођемо до врхунских резултата. Искористио бих прилику да похвалим и да захвалим Андрији Јоргићу из ШСБ, који је прави амбасадор шаха у нашој земљи и шире и који нас све учи како да промовишемо шах на сваком кораку. Одавно таквог човека нисмо имали, искрено се надамо да заједно идемо ка истом циљу. Сви ми који радимо у шаху трудимо се да популарност шаха подигнемо на већи ниво, да што пре заузмемо место у свету које нам припада. Док је правих људи на челу ШСС, ШСБ, ШСВ и ШСНС, не треба да се бојимо за будућност шаха. Ипак, заједно можемо много више – поручује наш саговорник.


Успешна година иза нас

Од највећих успеха у прошлој години, као први бисмо издвојили одбрану злата у Јуниорској лиги Војводине, затим учествовање у Новосадској, Јужнобачкој лиги Војводине и Првој лиги Војводине за жене с убедљиво најмлађим саставима. Појединачно смо поносни на успехе наше деце Пасуле, Гагића, Петрова, Предарског и све остале деце која су се такмичила и освајала титуле на кадетским првенствима Војводине и Србије, на европским и светским првенствима, истиче Алмир Гагић.


Фото: ШК Бубамара

Додај коментар: