Scroll Top

Цвет који траје вечнo

cvet-koji-traje-vecno
Сличне теме

Несвакидашњи поклон- руже и орхидеје од сребра и злата

Сваки примерак цвета пролази кроз 40 финих корака пре него што се на њега нанесе завршни слој позлате или посребре

У потрази за идеалним поклоном за лепши пол Александар Недељковић је дошао на идеју да ружама подари вечни сјај тако што ће их позлатити или посребрити. Како нам открива, дизајн њихових Ладy ружа и орхидеја, као и дизајн самих паковања од клирита, заштићени су код Завода за интелектуалну својину, а сваки цвет има сертификат о аутентичности и холограмску заштитну налепницу са серијским бројем. Природа је чудо и у њој не постоје две исте особе, као ни два иста цвета, те су свака ружа и орхидеја уникатне.

Фото: Приватна архива

Како се изродила идеја да уопште кренете у потрагу за савршеном формулом која ће ружама дати вечни сјај?

– Размишљао сам шта би то могло бити јединствен и луксузан поклон за жену којој би мушкарац који је воли и поштује поклонио и на тај начин јединственим и уникатним поклоном показао дивљење, поштовање, спремност да се потруди због ње. У том тренутку код нас није било сличног производа. Било је неколико имитација ружа, али правих ружа које су позлаћене правом позлатом није било.

Колико времена вам је било потребно да пронађете начин да руже и орхидеје ставите у позлату и посребру?

– С обзиром на то да по образовању нисам цвећар ни златар, требало ми је много времена да пронађем идеалан поступак за настанак вечне руже. Највећи проблем представљао је сам процес наношења племенитих метала на ружу, а да она, притом, не изгуби природну лепоту. Читаву годину сам посветио истраживању, проналажењу материјала, али и људи који би умели моју визију да претворе у дело.

Колико времена је потребно за израду једног позлаћеног цвета?

– Ружа се прво припрема и дехидрира, након чега се наносе слојеви који је спремају за завршни слој, позлату или посребру, и за све то потребно је око месец дана. Никада се не прави само један цвет, већ се ради одређена количина у серији, зато увек имамо готове руже и орхидеје на стању. Сваки цвет који произведемо потребно је да “одстоји” на лагеру да се уверимо да нема промена. Тек када смо потпуно уверени да ће цвет вечно трајати, он иде у продају.

Да ли можете да нам кажете нешто више о самој процедури израде?

– У питању је процес који се састоји од десет главних корака, односно, 40 финих корака, који нам омогућавају да се нанесе завршни слој позлате или посребре. То је процес којим се на површину метала електро-хемијским поступком наноси танак слој 24-каратног злата или 925 сребра. Злато не оксидише, односно не црни, док је сребро друга прича. Код посребре има још један корак, а то је лакирање, тек онда смо сигурни да ће цвет увек имати сјај.

Како се одржава једна позлаћена или посребрена ружа или орхидеја и који јој је век трајања?

– Једноставно се одржава, довољно је да стоји на сувом месту. Чистом благо влажном крпом се скине прашина, а сувом пребрише да би се осушила. Наша Ладy ружа и орхидеја су вечне, немају рок трајања. Једино ако се физички униште. Уз то, дајемо 24 месеца гаранције.

У вашем асортиману постоје ружа и орхидеја, да ли тежите проширивању асортимана још неким од цветова?

– За сада не. Мушкарци највише купују руже јер им то представља синоним за цвет љубави, а и цвет који се поклања. Ни жене нису равнодушне према ружи. Орхидеја је мало другачија, необична и префињенија, нежна и елегантна, а за израду је деликатнија и захтева много више стрпљења у изради.

Ружа или броколи, поступак је исти

– Имали смо и неколико необичних захтева до сада. На пример, једна госпођа се распитивала да ли можемо да позлатимо броколи. Испрва сам мислио да се шали, али сам ипак схватио да је била озбиљна. Тако нешто јесте могуће, али је прескупо да се уради један броколи, и онда купци, када чују цену, најчешће одустану од идеје, каже Александар Недељковић

Фото: Приватна архива

Додај коментар: