Scroll Top

ДКЦ – 60 година култног београдског биоскопа

dkc-60-godina-kultnog-beogradskog-bioskopa
Сличне теме

Поводом обележавања 60 година непрекинутог рада Дворане Културног центра Београда током дана 19 – 22. октобра биће приређен низ посебних програма, међу којима је и покретање новог међународног Фестивала неснимљених филмова

Док не погледамо у будућност, осврнућемо се на дубоке трагове које је овај биоскоп оставио у кинематографском и културном животу Београда и Србије.

Дворана Културног центра Београда није само позната као биоскоп квалитетног, уметничког филма, већ и омиљено место окупљања љубитеља седме уметности и филмских стваралаца.

Поред безброј српских и југословенских филмских аутора свих генерација, холивудска звезда Берт Ланкастер, француска дива Софи Марсо, чувени пољско-француски аутор Анџеј Жулавски, контроверзни аргентински редитељ Гаспар Ное, Ворхолов сарадник, култни амерички авангардни аутор Пол Мориси, само су неки од познатих филмских стваралаца чији се разговори са београдском публиком још живо памте.

И Дејвид Линч је изабрао баш ДКЦ за своје ексклузивно, прво јавно појављивање после завршетка треће сезоне серије Твин Пикс, септембра 2017. године.

Прва и вишедеценијска уредница филмске редакције, Марије Маринчић Мајдак оставила је легат не само програмима као што су Нон-стоп биоскоп, Филмски критичар је изабрао и По вашем избору, већ је заједно са филмским критичарем листа Политика Милутином Чолићем бирала ревију најгледанијих и најбољих филмова приказаних у претходној години, која је подстакла оснивање ФЕСТ-а.

Савремени концепт ДКЦ-а у 21. веку поставио је угледни филмски критичар Небојша Поповић, који је, уз подршку главне уреднице програм Весне Даниловић, годинама креирао филмски програм ове куће под слоганом „Биоскоп доброг филма“, фокусирајући се пре свега на уметнички и ауторски филм високих професионалних стандарда.

Дворана Културног центра Београда дом је скоро свим најважнијим фестивалима наше културне сцене, а неки од њих, попут Фестивала ауторског филма, Слободне зоне и Нордијске панораме, настали су управо у овом биоскопу. У ДКЦ-у су покренути и у њему се одржавају међународни филмски фестивали као што су Шпански метар, ГоетхеФест, и зналачки биране ревије националних кинематографија попут финског, аустријског, израелског, румунског, иранског документарног филма, јапанско-српског филма… У биоскопу се редовно одржавају и највећи филмски фестивали у Србији: ФЕСТ и БЕЛДОКС, а негује се и сарадња са младим ствараоцима, посебно у оквиру Међународног студентског филмског кампа Интеракција.

ДКЦ је (2006) постао члан европске мреже биоскопа Europa Cinemas. Културни центар Београда је, у сарадњи са још девет оснивача из области филмске уметности, основао годишњу награду „Небојша Поповић“ за промоцију и критичко промишљање филмске уметности и културе.

Уредник филмског програма од 2015. године био је Стефан Арсенијевић уз периодичну сарадњу са гостима-уредницима Бојаном Вулетићем, Мелином Пота Кољевић, Мајом Узелац. Данас је уредник филмског програма Иван Аранђеловић.

Изложбом Грлом у јагоде – 40 година ТВ серије Срђана Карановића, у фоајеу ДКЦ-а 2016. године отворена је Филмска галерија, која функционише до данас.

Фото: Промо

Додај коментар: