Scroll Top

Представа о три хероине, Милунки Савић, Надежди Петровић и Флори Сендс, одушевила и дирнула публику у Српском културном центру „Иво Андрић“

predstava-o-tri-heroine-milunki-savic-nadezdi-petrovic-i-flori-sends-odusevila-i-dirnula-publiku-u-srpskom-kulturnom-centru-ivo-andric
Сличне теме

У Српском културном центру „Иво Андрић“ у Пекингу одиграна представа „Женско срце у шињелу“ Мирјане Карановић

Представа о три хероине, Милунки Савић, Надежди Петровић и Флори Сендс, одушевила и дирнула публику у Пекингу

Позоришна представа „Женско срце у шињелу“ у режији Мирјане Карановић, а по тексту Михајла Витезовића одиграна је 7. октобра у Српском културном центру „Иво Андрић“ у Пекингу.

„Женско срце у шињелу“ прати три глумице (Милана Нина Граховац, Јована Петронијевић и Весна Шашић Паштровић) које приказују животе три хероине – Милунке Савић, најодликованије жене војника у историји ратовања, Флоре Сендс, једине Британке са чином капетана у српској војсци и Надежде Петровић, сликарке, која је напустила лагодност свог живота и вратила се у Србију да помогне свом народу. Оне су на свој начин оживеле жене које су оставиле велики печат у српској историји, а током представе судбина великих хероина инспирише и мења и саме глумице.

Након одигране представе у Пекингу глумице из представе су рекле: „За све нас је ово био изузетно важан дан. И неизмерно нам је драго што је овај дан био важан и за нашу земљу и за наш Културни центар у Пекингу. Женско срце у шињелу је прва представа која је изведена у овом простору. Културни центар Србије налази се у прелепом делу Пекинга, Уметничком кварту 798. Води га сјајна, пожртвована и вредна директорка, Татјана Солдат са којом смо одлично сарађивале. Тим Културног центра је мали, али је састављен од посвећених људи који су учинили све да наша представа буде реализована на највишем могућем нивоу, али и да се у Пекингу осећамо као код своје куће“.

Весна Шашић Паштровић, глумица је поделила своје утиске и описала их речима: „Не може се речима описати колико је било величанствено, достојанствено, са колико поштовања и љубави смо примљене од стране публике. Женско срце у шињелу изведено је пред пуним гледалиштем, у публици су били и Маја Стефановић, Амбасадорка Србије у Кини, Слободан Новаковић, војни изасланик, представници кинеског министарства културе, студенти Катедре за српски језик у Пекингу, кинески глумци, као и бројни љубитељи српске културе и историје“.

„Након представе, дуго смо разговарале са публиком. Срећне смо. Поносне. Било је заиста величанствено. Нема човека који је након наше изведбе био равнодушан. Судбине ове три храбре жене дирнуле су не само наше сународнике, него и Кинезе. Изузетно нам је драго што смо, захваљујуци подршци Министарства културе Републике Србије и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама добиле прилику да кинеској публици представимо један део наше историје и културног наслеђа. Заувек ћемо памтити овај дан, загрљаје људи који су гледали представу, одушевљење, смех, сузе, пријатељства која смо стекле у Пекингу,“ закључила је Шашић Паштровић.

„Женско срце у шињелу“ премијерно је приказана 2018. године, и од тада је одиграна 58 пута у многим градовима широм Србије и Републике Српске.

Након гостовања у Пекингу “Женско срце у шињелу” имаће 14 извођења у оквиру културне размене у региону – у Словенији, Хрватској, Македонији и у Републици Српској.

Фото: Приватна архива

Додај коментар: