Scroll Top

Добар брод пребродиће сваку буру

dobar-brod-prebrodi-e-svaku-buru
Сличне теме

Без патње бисмо били несавршена бића, стога је патња васпитни алат Творца...

АУТОРСКИ ТЕКСТ БАНЕТА БОЈОВИЋА АКА БАНЕТА САНШАЈНА

Yo, Yo! brothaz and sistaz, Life always bring some problems. All what we gotta do is “Head up, Straight up and Fight back

Aмбициозни ставови разбијају дилеме, проблеме и остављају их неме. Амбициозни ставови су јако битни, имати их у животу јер нам уфуравају ту стваралачку моћ да на проблеме гледамо с висине. Аутоматски проблеми већ не изгледају тако велики. Као на пример борбени авиони, ако пилот дигне свој авион изнад непријатељског, овај доле га је угасио.

Исто тако даје нам поглед панораме. Ем са висине, а исто тако и са ширине, указује да проблем није велики, као што нам је деловао на први поглед. Амбициозно размишљање покреће моћне силе, а амбициозна вера и труд генеришу динамичну стваралачку снагу.

Нема потребе за обесхрабрењем јер су олује или тешкоће ограниченог трајања и, напослетку, увек прођу. На крају увек дође лепо време. То је филозофија потребна за храбро живљење на овом свету. Слична прича је као мирно море и узбуркано море. Мирно море ће се сигурно у неком тренутку узбуркати, а ако је узбуркано, у неком тренутку ће се смирити. Зато: “Добар брод пребродиће сваку буру.” Да бисмо били тај јак брод, најјача ствар је да постоји у нама мотивација да га “набилдујемо”. Са мудрим и амбициозним ставовима да закрпимо све рупе и ослабљене делове, да, кад дође бура, само клизи напред. С вером у срцу свака се бура може пребродити. Не смемо дозволити да нам се размишљање сведе на ситне мисли.

Много је лакше савладати тешкоће када размишљамо амбициозно, верујемо амбициозно и поступамо амбициозно. Исто тако, кад се, рецимо, праве планови за неку нову акцију, доказано је да су само највећи планови истински лако изводљиви. То је више него тачно јер у малим плановима нема полета ни динамизма. У позадини великих концепата увек лежи надмоћан потенцијал. Пројектујући амбициозну замисао, неопходно је да се у њу уложи велика вера и труд. Значи, тебра, тад мора да се да све од себе.

Мала вера једнака је малим резултатима и обрнуто, велика вера једнака је великим резултатима. Зато треба одабрати неки велики циљ, неки велики сан. Држати га на уму без обзира на то колике нас тешкоће ометају. Тим амбициозним размишљањем се могу савладати све тешкоће.

Генерално, проблема на овом свету има безброј. Немогуће је да у једној причи закачимо све, али из неког мог искуства, поред наведеног, желим да скренем пажњу на следећи пример, знајући какву ганглију у глави за посао имају наши људи. Нажалост, углавном се гледа како да ти се узму паре, а не обраћа се много пажња на квалитет услуге или робе која се продаје. После се питају: “Па што ми посао не иде добро?!” Треба променити основни став, а то је како помоћи људима. Сврха бизниса није само да се од људи извуче новац него и да им се чине услуге. Мислите о њима као о људима којима је потребна ваша роба. Нађите начин да им помогнете да превазиђу своје проблеме и тиме ћете превазићи своје.

Ако у својој заједници ширимо радост и љубав и настојимо да помогнемо другима, уместо да мислимо само о себи, отвориће нам се. Кренуће да нам се отварају врата и капије које су дуго времена биле затворене.

Наравно, самопоуздање не смемо да изоставимо. Има једна готивна прича кад је један лик отишао на разговор за посао. Дошао је у просторије где је конкурс и провалио да испред има њих 20, који чекају у реду на разговор са послодавцима. Батица на кеца жицка хемијску од ортака испред и вади неко парче папира из џепа, написао неколико речи, пресавио то парче папира и додао секретарици. Рекао јој је да је врло важно да га одмах достави свом шефу. Његов наступ ју је убедио и однела је пресавијено парче папира свом послодавцу. На папиру је писало: “Ја сам 21. на реду, не чините ништа док не уђем код вас.” Тај батица је очигледно самопоуздан и маштовит. Наравно, добио је посао.

И само још један детаљ за крај који желим да споменем, а то је да постоји безброј примера да људи много пута падају и губе, не би ли касније, у неком тренутку, победили и стигли до циља. Кроз све те тешкоће и противљења се стиче и развија она груба унутрашња снага, неопходна за победу. Тако да, колико год да је непријатна, тешкоћа уопште не мора да буде тако лоша!

Додај коментар: