Scroll Top

Добро пиво уз сјајну музику

dobro-pivo-uz-sjajnu-muziku
Сличне теме

Седми новосадски Октоберфест

Публика ће у правој баварској атмосфери моћи да ужива уз концерте неких од најтраженијих музичара у Србији и региону

У фестивалској шатри испред тржног центра “Променада” овогодишњи Октоберфест у Новом Саду окупиће 6. и 7. октобра све љубитеље пива и доброг друштва.

У просеку сваке године кроз овај фестивал прође између 10.000 и 15.000 људи, а посетиоци су, како из Новог Сада тако и из других градова Србије, највише из остатка Војводине и Београда, а протеклих година било је гостију и из Словеније и Мађарске.

– На идеју да одржимо Новосадски Октоберфест дошли смо када сам посетио онај у Минхену 2012. Историјат минхенског Октоберфеста датира још из 1810, када је 12. октобра први пут одржана велика светковина у част венчања престолонаследника принца Лудвига с принцезом Терезом од Сакс-Хилдбургхаузена, где је била уприличена и велика трка коња. Одлуком да се коњске трке понове следеће године у исто време, настала је традиција Октоберфеста – објашњава Роберт Чобан, председник “Колор прес групе” и организатор Октоберфеста у Новом Саду.

На питање о важности и значају ове манифестације за Нови Сад, Чобан истиче да када нека манифестација преживи више од пет година, онда се она свакако може назвати традиционалном.

– Према прописима Октоберфеста, ту сме да се точи само пиво јаких и проверених минхенских пивара, пиво које се справља по Михенској заповести о чистоти из 1487, као и Немачкој заповести о чистоти пива из 1906. – истиче Чобан и додаје да ће ове године посетиоци имати прилике да уживају у више од сто врста пива, 20 врста кобасица, концертима неких од најтраженијих музичара у Србији и региону.

– Ово је седма година да одржавамо Октоберфест, с том разликом што је 2020. организован у онлајн формату. До сада је на њему наступало више десетина бендова, више десетина хиљада људи било је у публици, док се количина попијених пива рачуна у хектолитрима – рекао је Чобан.

Посетиоци ће ове године имати прилике да пробају пива индустријских пивара, као и више од 20 врста занатских пива из целе Србије и региона.

У музичком делу програма учествоваће Бркови, Atheist Rap official, Прљави инспектор Блажа и Кљунови, Ortodoks Kelts, ABBA Ring и BandX AC/DC Tribute.

Као и ранијих година, у паузама наступа посетиоци ће моћи да уживају у такмичењима попут оног у дугом држању пуних пивских кригли.

Манифестацију ће отворити представници града Новог Сада, Секретаријата за привреду и туризам Аутономне покрајине Војводине, амбасаде Немачке у Београду, Немачко-српске привредне коморе, као и представници немачке националне заједнице у Војводини.

Аутор Кристина Антић

Фото: COLOR MEDIA EVENTS

Додај коментар: