Scroll Top

Додељени Ордени Свете мајке Анастасије

dodeleni-ordeni-svete-majke-anastasi
Сличне теме

ФОНДАЦИЈА “ДАЈАНА ПАУНОВИЋ”

Фондација “Дајана Пауно­вић”, основана пре годину дана, установила је у сарад­њи с Храмом Свете Петке и, уз благослов патријарха По­рфирија, Орден Свете мајке Анастасије, који се додељује мајкама с троје и више деце, које су дале посебан допри­нос нашој заједници. У крипти Храма Светог Саве 5. јула су додељена признања за мајке у Србији, које су живот посветиле деци и њиховом одгоју. Плакету и новчану награду доби­ло је шест жена, које долазе из централне Србије и са Косова и Метохије, а орден је уручен и Јоани Бациалау за њен хуманитарни рад и помоћ при рођењу триде­ сеторо деце у Србији, тако што је финансирала вешта­чку оплодњу. Орден је доби­ла једна мајка из Београда, која има 15 деце, мајке које имају 11 деце из Косовске Митровице и Прибоја, као и самохрана мајка петоро деце из Београда.

Председница фондације Да­јана Пауновић истакла је да је циљ њене хуманитар­ не организације да осветли мајке које су данас добиле орден и да их подржи јер су оне “хероине нашег дру­штва”. Орден носи име по Препо­добној Анастасији, мајци Светог Саве, рођеној 1125. као Ана. Удала се за вели­ ког српског жупана Стефа­ на Немању, с којим је у ра­ним годинама брака добила синове Вукана и Стефана, а када је имала скоро 50 го­ дина родила је Растка Немањића ­ Светог Саву. По замонашењу добила је име Анастасија.

Додели ордења присуство­вали су и епископ хвос­тански Јустин, старешина Храма Светог Саве влади­ка Стефан, премијерка Ана Брнабић, директор Канце­ларије за Косово и Метохи­ју Петар Петковић, дирек­тор БИА Братислав Гашић и многи други. Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, цитирајући владику Николаја да је “мајка биће најслични­је Богу”, истакао је да је то тако јер једино мајка у свом детету увек препозна добро у односу на зло. На мајци почивају и по­родица, градови и домовина ­ поручио је Петковић и навео да је једна таква мајка.

– Света Анастасија родила Светог Саву, те да зато нема веће части од те да данас ма­јке примају орден који је по њој добио име.

Петковић је посебно по­ здравио мајку Ану из Жи­ тковца, која има 11 деце, а најмлађем сину је дала име Сава.

На КиМ се рађа највише српске деце, приметио је Петковић и додао да је па­радокс да се тамо где нам је најтеже рађа највише ср­пске деце.

– Боримо се за нашу децу, за наш народ јер док год имамо наш народ на КиМ имамо будућност у јужној покрајини ­ нагла­сио је директор Канцела­ рије за Косово и Метохи­ ју.

Тамара Јоргић

Додај коментар: